Aksel er et pindsvin. Aksel har en ambition. Aksel vil være ballonskipper. Det skal dog hurtigt vise sig, at dette ikke er noget let opnåeligt mål, når man ikke er særlig stor, er fuld af spidse pigge på ryggen, og ydermere ikke har voldsom stor opbakning til projektet fra venner og familie. De mener, at Aksel i stedet burde samle vinterforråd eller blive god til at rulle sig sammen, hvis der nu skulle komme en hund. Kort sagt: Være mere pindsvineagtig.
Aksel giver dog ikke op. Han er fast besluttet på, at nå sin ambition. Det lykkes for ham at bygge en fuld færdig luftballon, som står klar til prøveflyvning. Imidlertid ruller et uvejr ind over skoven, og Aksel må i stedet agere ballonbåren redningspindsvin for to nødstedte museunger. Museungerne reddes, men Aksel kommer i sin iver og stolthed til prikke hul på ballonen med sine pigge. Ballonen er ødelagt, og Aksel går ned med flaget.
Skovens dyr har dog ikke glemt Aksels mod under uvejret, og de beslutter at fejre ham med en fest. Den gamle kloge grævling, der udmærket er klar over, hvor klog han er, finder på en løsning på piggeproblematikken: Aksel bliver udstyret med agern på ryggen, der som propper skal modvirke, at han fremover vil prikke hul på sin ballon. Herefter får alle dyrene, bortset fra dem med højdeskræk, en tur i Aksels ballon.
”Ved jorden at blive, det tjener os bedst”.
Sådan skrev Grundtvig i 1820 i salmen ”Langt højere bjerge så vide på jord”.
Aksels ambition tændes af, at han en dag ser en ballon svæve hen over skoven. Han opdager, at verden er langt større, end den skov, han bor i, og han vil se den. Han vil have overblik. Men først skal han overvinde den modgang, han møder fra sine nærmeste:
”Når pindsvin er skabt til at leve deres liv på jorden, hvad i alverden skal de så med overblik”?, vrisser Aksels far.
Aksel har muligvis ikke Grundtvig hængende i ørerne. Han har formentlig aldrig hørt om Grundtvig. Ikke desto mindre lader Jacob Riewe det hurtigt skinne igennem, at Aksel vil nå sit mål, og at han ikke lader sig stoppe af fordomme og dyrejantelov. Han er et pindsvin med en vision, der rækker langt ud over skovens grænser.
”Aksel- det ambitiøse pindsvin” handler om at turde stå ved sine mål. Også selvom man møder bump på sin vej. Fortællingens dyreunivers placerer bogen i fabelgenren, og både børn og voksne kan glæde sig over bogens mange sproglige finurligheder, der på nogle områder minder om Kim Fupz Aakesson eller Ole Lund Kirkegaard.
Læseren kan samtidig nyde Jørgen Stampes illustrationer, der egentlig bare følger handlingen, men dog på flere illustrationer viser en lille snegl, der som trofast sylleps følger Aksel gennem bogen, uden at den i øvrigt får betydning for handlingen.
Jeg læste bogen for min søn på tolv, og han fandt både sprog og historie underholdende. Særligt bemærkede han, at selv om selve fablen henvender sig til mindre børn, så indbyder bogens titel til, at også lidt ældre læsere kan få udbytte af historien.
Pindsvinet Aksel opdager, at der vitterligt er langt højere bjerge så vide på jord, man at det kan kræve mod og stædighed at finde frem til dem.