Alene i London

‣ Forfatter: Mette Vedsø

‣ Illustrator: Stine Illum

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 70

‣ ISBN: 9788771512793

Der bor 10 millioner mennesker i London.
Det er 20 millioner arme.
20 millioner ben.
London er et mylder.
Helt som en skolegård i Danmark.
Man kan godt være alene i et mylder.
Det ved Tove.
Og det ved Don.
(Bogens intro)

Så er vi kommet til bind 2 i Mette Vedsøs serie om pigen Tove. Første bind, ”Tove tænker. Dobbelt så gammel”, var nomineret til Kulturministeriets forfatterpris for børn og unge i 2016. Dengang var Tove otte år og lun på den dobbelt så gamle dreng Kuk, da de sammen var på en campingtur til Sverige. Det afstedkom megen filosoferen om alder, tal og meget andet.

Nu er Tove så blevet 10 år gammel og skal alene med flyveren på ferietur til London for at besøge onkel Don. Kærligheden og tallene fylder stadig meget i Toves hoved under besøget 823 kilometer hjemmefra.

Mon onkel Don er ensom? Kan man være ensom blandt 10 millioner andre mennesker i London? Hvorfor har Don ikke en kæreste? For der må da være en Donna, Tiffany, Madelaine eller til nød en Melissa, der passer til ham. Men måske er Don slet ikke til damer, men meget mere til sin nye underbo Lon.

Og så er der lige klassekammeraten Elvira, der fylder meget i Toves liv. Elvira er meget mere til Paris og hoteller med pool og bar end til London. Elvira fylder voldsomt i Toves liv, selv når hun ikke er der.

Tove er nu også selv for meget en gang imellem, som når hun prøver at presse Don til at date – for et eller andet sted findes den rigtige.

”Tove tænker. Alene i London” er en lille, lyrisk tween-roman, skrevet i et sprødt og billedrigt sprog. I fortællingen sanser Tove for alle pengene, og læseren sanser med. Den lille fortælling er fyldt med dufte, lugte, smag, farver, former og lyde. Sansninger, som sagtens kan være autentiske for en 10 år gammel pige. Måske er det sådan, de oplever verden:

Melissa. Hvide tænder, diamant, top og tatovering på skulderen – endda en smuk tatovering, et hjerte med vinger.
”Kom nu,” siger hun.
”Hvad?”
”Inviter hende på middag. På date.”
”Hvem?”
”Melissa.”
Don sætter kagerne på køkkenbordet. For hårdt. Smæld. Han skramler med kopper og skeer med hurtige bevægelser – tju, bang, smæk. Hvorfor blev han så sur? Alt foregår for hurtigt og højt, og Tove sætter sig ind i sofaen, han går forbi uden at se på hende, åbner døren ud til altanen. (s. 43)

Der er ingen tvivl om, at den lille bog kan sætte store tanker i gang hos læseren. Mette Vedsø har endnu engang skrevet en både fin og nærværende lille bog. Undervejs på flyveturen føler man med Tove, og i London både hygger man sig og lider med hende. Af og til bliver man dog også nødt til at smile ad hende, hendes emsighed og hendes ønsker, hvad angår onkel Dons kærlighedsliv.

Illustratoren Stine Illum har forsynet omslaget med et skønt portræt af Tove med store øjne og en sol på vej op. I bogen er der hist og her placeret fem dobbeltopslag i form af naive blyantstegninger, der skal supplere teksten og gøre den mere læsevenlig. I dette tilfælde forstyrrer de læserytmen og flowet i fortællingen. Havde illustrationerne været brugt til at adskille de enkelte kapitler, havde det været bedre. Der er ikke noget som helst i vejen med Stine Illums tegninger. Det er bare ikke altid, der skal billeder til.

”Tove tænker. Alene i London” anbefales varmt til piger i alderen 8 – 11 år og bør stå på det pædagogiske læringscenter. Her er nemlig nok at tænke over. Tilværelsen er forunderlig, når det er sådan, at:

Hvis jeg skifter T’et i mit navn ud med et L, så bliver Tove til Love.

Mette Vedsø
Stine Illum
Jensen & Dalgaard

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.