Anton og den tungeste byrde

‣ Forfatter: Katrine Marie Guldager

‣ Illustrator: Kirsten Raagaard

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788779164024

Men en dag sker der noget mærkeligt. Det er som om Anton har fået bly i sine sko. Han kan næsten ikke røre sig. Hans krop bliver tungere og tungere. Antons krop, der før var let som en fjer.

Anton er ti år og i almindelighed en glad og gesvindt dreng. Men alt kan jo med ét vende til den svære side. Og det er netop, hvad der sker. Pludselig synes Anton, at han bærer rundt på den tungeste byrde. Og den er så svær, at den ikke lige er til at tale om. Mor prøver, men får ikke noget svar, og skidt bliver det, da Mor og Anton skal til fødselsdagsselskab hos mosterens grandkusine, der fylder 19½. Anton er uden lyst til at være sammen med nogen og ikke rigtig til at få til noget som helst. End ikke kusine Rikke, som han ellers plejer at lege med, gider han, og han ender med at nive hende rigtig hårdt i armen.

Sådan er der ingen, der kender Anton, og alt hvad han kan sige til sit forsvar er, at han bærer på den tungeste byrde – men hvad byrden er, siger han ikke. Han kan ikke tale om det, synes han.

Det kan han først, da far omsider kommer hjem fra sin rejse til udlandet. Anton og mor tager ud i lufthavnen for at hente ham, og da far sætter kufferten på gulvet og breder armene ud, så løber Anton ind i hans favn og lader sig kramme, hvilket er det bedste, han ved – og et øjeblik glemmer han sin byrde.

Først da han ligger i sin seng og skal sove, kommer byrden tilbage. Men med far ved sengekanten kan han pludselig fortælle, hvad der er i vejen: Kim, hans bedste ven og klassekammerat, skal flytte til udlandet sammen med hele sin familie, og det er det, der sidder så tungt i Anton: At skilles fra den man holder af, og det bliver klart for Anton, at når man bærer på noget tungt, så er det bedst at fortælle nogen om det.

Katrine Marie Guldager har skrevet flere dejlige bøger om Anton. Dette er den femte, og de øvrige er: “Anton og sorgens pil”, “Anton og tingenes sjæl”, “Anton og kunsten at sige nej” og “Anton og nattens dæmoner”.

Bøgerne er alle mesterligt illustreret af Kirsten Raagaard.

Fælles for alle bøgerne er, at de har en dybereliggende problematik i sig, af filosofisk eller litterær inspiration.

“Anton og den tungeste byrde” kan man fx læse med skyldigt hensyn til Blichers novelle “Hosekræmmeren”. I den gamle novelle skelner Blicher imellem at miste og at skilles fra. To små vers indleder og afslutter novellen. I indledningen hedder det:

“Den største sorg udi verden her
er dog at miste den, man har kjer.”

I afslutningen lyder det mere skæbnesvangert:

“Den største sorg udi verden her
er dog at skilles fra den man har kjer.”

Blicher siger på den måde, at det er langt værre at skilles end at miste. Det mistede kan man måske få tilbage, men det, man skilles fra, er uopretteligt. Døden.

I billedbogen har Anton mistet sin far for en tid. Faren er på rejse, men kommer hjem. For Kims vedkommende er det langt værre. Han skal med sin familie til udlandet, hvor faderen har fået arbejde. Kommer han nogensinde tilbage? Den mulighed, at de i Blichersk forstand skal skilles fra hinanden, er en forfærdende tanke for Anton, ja, den er nærmest ubærlig, og han opfører sig jo over for sin kusine Rikke på en så tarvelig måde, som han ikke tidligere han gjort. Han må jo ikke være rigtig klog – just som Cecil opfører sig over for Esben i Blichers novelle. Hun må jo ikke være rigtig klog – og det er hun såmænd heller ikke. I sit vanvid slår hun den stakkels Esben, som hun elsker så højt, ihjel (for der var jo lyst for dem i himmerig, som hun siger).

Det forekommer denne anmelder, at Katrine Marie Guldager har taget Blichers formulering til sig og brugt den i sin fortælling, skønt i en moderne version: at skilles fra den, man holder af. Det er en rigtig dejlig bog. Både velskrevet og smukt illustreret.

Bogen er velegnet til oplæsning i indskolingen – men således, at eleverne imens kan se de fine illustrationer. Og det burde afstedkomme gode samtaler med børnene om dette at miste og at skilles fra – og om det savn, den sorg, det tab og den byrde det kan være for den eller dem, det måtte ramme.

Katrine Marie Guldager
Lidt om Kirsten Raagaard
ABC
Alle bøgerne om Anton

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.