Bare en dag

‣ Forfatter: Gayle Forman

‣ Oversætter: Charlotte A. E. Glahn

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Pris: 199,-

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 338

‣ ISBN: 9788702185355

En af de unge bloggere skriver sådan om bogen: ”Jeg kan kun anbefale alle til at læse denne søde og romantiske bog, som vil fungere rigtig godt til sommerferien. Den var letlæselig, samtidig med at den havde et dybt budskab med sig mixet sammen med romantik og spænding.”

Nogle bøger skal man læse om sommeren. Nogle bøger er bedst til mørke vinterdage. ”Bare en dag” er helt rigtig til en sommerdag. En lang sommerdag, thi der er 338 sider, men skal man vente i lufthavnen, sidde i toget, vente på perronen eller ligge på stranden, så er det rigtig godt selskab til piger i alderen 13- 25.

Det er som altid særdeles interessant at læse om amerikanske collegestuderendes opfattelse af Europa. Europa er Paris, London – og så er der resten, der eventuelt kan indbefatte byer som Amsterdam. Her er Allyson med sin veninde Melanie og en del andre amerikanske piger på tur til London, da hun (det samvittighedsfulde og overansvarlige enebarn) efter mødet med en skuespiller i en Shakespeare-trup resolut tager afsted til Paris for at tilbringe en enkelt dag sammen med Willem. Det bliver en uforglemmelig dag og aften og nat, men det meget romantiske møde ender kaotisk, Allyson mister kontakten med Willem og rejser i al hast tilbage til London og til sine forældre.

Collegetiden bliver en kamp for at finde sig selv. Er hun en kommende læge, der kun tager hard-core-medicin-fag? Kan hun vælge at følge et Shakespeare-modul? Kan hun skuffe sine forældre igen og igen? Får hun overhovedet venner?

Det er indblik i den amerikanske college-verden for danske læsere, der sikkert vil glæde sig over at gå i skole og studere i et land, hvor der er lidt mere frihed til at følge egne ønsker. Allyson får en god ven i Dee, en Shakespeare-entusiast fra Bronx, (fra ghettoen?), og han styrker hendes ønsker om at tage ansvar for sit eget liv.

Efter mange ugers arbejde i Finlay-restauranten (som opvasker) har hun sparet penge sammen til en tur til Paris for at finde frem til Willem. Hun finder meget andet end sin første forelskelse, hun finder i høj grad ud af, hvem hun selv er. Modig, handlekraftig og selvstændig går hun ud i gaderne i Paris og Amsterdam.

Således er det en rejseroman, en kærlighedsroman og en roman om at gribe dagen. Lige netop en bog til sommerdage.

Mine tænder løber i vand, og det er, som om min krop vifter med det hvide flag, beder mig om at give op, at standse, mens jeg er foran, at acceptere den dejlige dag, jeg har haft, som i virkeligheden er meget mere, end jeg havde turdet håbe på. Men noget i mig er stadig sultent, og ikke kun efter mad, men efter alt det, der er blevet stillet mig i udsigt i løbet af dagen. Det er den ene dag, Allysons tanker kredser om resten af det kommende collegeår.

Og heldigvis møder Allyson udelukkende gode, venlige, hjælpsomme, imødekommende mennesker på sin returrejse til Paris og Amsterdam.  Det er en af de præmisser, man må godtage, når man læser her: ”En bog om kærlighed, rejser og identitet, og om hvordan tilfældigheder kan ændre ens liv.”

Sådan. Amerikansk – på den gode sommermåde.

http://gayleforman.com/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.