Spurt-serien præsenteres af forlaget som store historier, kort fortalt for unge. I serien er tidligere udkommet så gode titler som Glenn Ringtveds prisvindende, ”En god dreng” og Lene Møller Jørgensens ”Hvem fanden er Bruno?” Her følger så endnu en: Kim Fupz-Aakeson, ”Berørte Katrine.”
Titlen ”Berørte Katrine” er flertydig og stammer fra den google-translate, fupmailkorrespondance Katrine har med netsvindleren Wang om en stor pengeoverførsel. (En idé norske Erlend Loe tidligere har brugt i sin humoristiske ”Stille dage i Mixing Part.”) På et andet niveau bliver 16årige Katrine berørt af både svigt, graviditet og en social nedtur på vej mod et bosted for enlige mødre. Og undervejs af alle de mennesker, der vil hende noget – også godt, prøver mentoren Frederikke at hjælpe hende videre.
Katrine er efter folkeskolen dropppet ud af ungdomsuddannelsessystemet og arbejder deltids som bagerjomfru (!). Derhjemme bor hun sammen med sin alkoholiserede mor og dennes ”on and off” kæreste, Hønse. Katrine er totalt overladt til sig selv i forsøget på at finde ud af det med fremtiden og livet.
Til en fest møder hun gymnasieeleven, Markus, ryger i køjen med ham og bliver gravid. Dette tvinger hende til selv at tage stilling til om hun vil beholde barnet, holde fast i uansvarlige Markus og hans påtrængende forældre eller om hun skal være alenemor og flytte sammen med de andre unge mødre. Hun ved godt at livet som alenemor ikke bliver en dans på roser, men måske er barnet hendes redning.
På mange måder minder temaerne og sproget i ”Berørte Katrine” om det, vi kender fra Kim Fupz Aakesons ungdomsromaner ”Gerningsmænd” (2010), ”Pragtfuldt, pragtfuldt” (2015) og novellerne i ”Jeg begyndte sådan set bare at gå” (2011). Vi er igen i en verden fyldt med inkompetente, uansvarlige voksne, grænseoverskridende sex og sociale problemer. Som i ”Pragtfuldt, pragtfuldt,” der beskriver et brud med forældrenes normer og en social frigørelse er det mere usikkert i ”Berørte Katrine” om det vil lykkes for hovedpersonen, men slutningen kan dog læses som, at det ufødte barn bliver hendes redning og at der er en lysere fremtid for Katrine. Hun har forladt jobbet hos Wienerbageren i Centret og er på vej mod noget nyt.
Sprogligt holder Kim Fupz Aakeson sit sædvanlige høje niveau med en dialog, der er præcis og samtidig rummer forholdsvis få beskrivelser til at bremse den dialogbårne handling. De mange sproglige hensyn til læseren i ”Berørte Katrine” gør, at den ikke når nyklassikeren ”Pragtfuldt, pragtfuldt” litterært til sokkeholderne. Men det skal den heller ikke.
”Berørte Katrine” anbefales, som de andre titler i Spurt-serien, til danskundervisningen i de ældste folkeskoleklasser. Her vil den være et rigtig godt bud, til de ikke så læsevante elever, på en god litterær læseoplevelse. Endnu engang må man beundre det høje bundniveau Kim Fupz Aakeson holder samtidig med, at han bombarderer markedet med Vitelloer, skønne skæve billedbøger og børneromaner.