Coronadrømme

‣ Forfatter: Bo Skjoldborg

‣ Forlag: Forlaget Werther

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 206,00 kr.

‣ Målgruppe:14-25 år

‣ Sidetal: 204

‣ ISBN: 9788793389700

 

 

”Chilis entre var så smal, at vi måtte trisse sidelæns for at komme ind. Vi fortsatte forbi et køkken og et mikrotoilet til værelset. Slæbte kommoden over i et hjørne ved siden af vinduet. Hun satte sig pustende i karmen.”

 

 

Jakob, der lige er gået ud af gymnasiet med en nogenlunde studentereksamen, har lige hjulpet den lidt ældre Chili med en flytning. Og han er vild med Chili. Han vil gerne være kæreste med hende. Det er ikke helt så nemt, når Jakobs bedste ven, der kender hende, taler sådan her om hende: ”Hun er vild, Jakoby. Jeg mener, ingen af os to har en kæreste, der bor i en skurvogn, vel? Og ryger fede med en, der hedder Jean.”

Vi møder Jakob på et tidspunkt, hvor han skal finde ud af, hvad han vil med sit liv. Han har lige klaret gymnasiet. Til efteråret vil han starte på nordisk filologi (dansk) på Københavns Universitet, sideløbende med, at han vil male billeder. Så hans plan er der, men indtil den nordiske filologi tager over, så prøver han at få levet lidt liv, – desuagtet, at corona-restriktionerne gør det ganske svært. Eller … Titlen på bogen ”Coronadrømme” kunne indikere, at det var coronarestriktioner og muligheder, der var omdrejningspunktet. Det er dog ikke det indtryk, man får. Der inviteres til fest, der er middag med Jakobs mor og hendes kæreste, der er i det hele taget ikke megen snak om corona.

Jakobs far er død. Han var en eventyrer, kan man forstå. Han døde under bjergbestigning i Himalaya. Jakob er således langt mere borgerlig i sin tilgang til livet. I hvert fald denne sommer, hvor han forsøger at finde sig selv.

Jakob har en ven, Svante. Han vil spille musik, og han har en noget mere stræbsom far, end han ønsker. Måske havde Svantes liv og hans bekymringer været mere interessante at følge. Man har i hvert fald en klar fornemmelse af, at Jakob ikke sætter meget ind på at finde sig selv. Endnu.

 

 

 

Links: Forfatterens hjemmeside

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.