Den gale kunstner

‣ Forfatter: Maria Rørbæk

‣ Illustrator: Julie Østergaard

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Målgruppe:7+

‣ Sidetal: 75

‣ ISBN: 9788702258998

”Man kan sagtens udstoppe en hund, og der er også nogle, der gør det. Så har de et evigt minde om deres kæledyr.”
Bella ville i hvert fald ikke have en udstoppet Vuffi til at stå i stuen. Heller ikke hvis han var død af sig selv. Hun ville have en Vuffi, som man kunne tumle med. En Vuffi, der rullede om på ryggen, så man kunne klø ham på maven. Og en Vuffi, der hoppede rundt, når man havde ringet på døren og kom for at sige hej.

Bella bor sammen med sin sammenbragte familie, og det er hun ikke helt begejstret for. Til gengæld er hun meget begejstret for naboens hundehvalp Vuffi, og derfor er fortvivlelsen stor, da hun finder ud af, at Vuffi er blevet solgt. Og ikke bare til hvem som helst; Vuffi er blevet solgt til kunstneren Bobo Fantastico, hvis tidligere kunstværker blandt andet tæller en fisk i en blender, som publikum kunne få lov at slå ihjel. Bella er rædselsslagen for, at kunstnerens næste værk skal have en udstoppet hund som omdrejningspunkt. Derfor igangsætter hun, sammen med papbroren Birk, en større aktion for at få Vuffi tilbage. Undervejs lærer de lidt om kunst – og lidt om hinanden.

Temaet i Den gale kunstner er måske umiddelbart lidt mærkeligt, men bogen fungerer. Jeg læste bogen højt for mine drenge på 6 og 8 år, og udover at de var helt fanget af historien, som de syntes var virkelig spændende, gav den faktisk også anledning til en masse gode snakke om etik og kunst – noget jeg ikke lige havde forudset.

Den gale kunstner er illustreret af Julie Østergaard, og hun har gjort et virkelig fint stykke arbejde. Tegningerne er farverige og personerne lidt skæve og skøre at se på. Illustrationerne beriger historien med et ekstra lag og vil desuden kunne fange og fastholde opmærksomheden hos dem, der ikke har lært at læse selv endnu, men som lytter med på en oplæsning af bogen.

Den gale kunstner er en fin letlæsningsbog til den sikre læser. Bogen har et lix-tal på 18 og er en del af Gyldendals Læs løs-serie, som har erstattet den tidligere Dingo-serie.

Maria Rørbæks hjemmeside
Julie Østergaards hjemmeside
Info om bogen på Gyldendals hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.