På hjemmesiden for ”Den grå herskers fange” kan man læse mere om dyr og planter fra Nonnisens-universet. Her står der eksempelvis:
”SnorkeSneSpidser: SnorkeSneSpidser strækker sig hen over Mellem Nonnisense, Nedre Nonnisense og det Grå Rige, og de elsker at sove og hader at blive vækket.
Glus: Disse nonnidyr er halvt granit, halvt bladlus og lever i de mange underjordiske huler, der findes under jorden i Nonnisense. De summer rundt, stryger gennem stenede tunneller indtil de finder en helt særligt lækker chokosidian (chokoladeobsidian), som de flyver ind i med fuld fart, hvilket får chokosidianen til at brække af.”
Sådan er der i Nonnisense. Undervejs i bogen er der også masser af faktabokse, hvor man kan læse mere om Hikka-pop-sten, Gnox eller Næsehornsål. Billederne indgår som en fortløbende del af teksten, og man møder simpelthen så mange mærkelige dyr, at det er særdeles relevant at have faktabokse, der kan give mere præcise oplysninger om levesteder og madvaner for disse.
Handlingen er præget af, at det foregår i Nonniesense. Man kan med fordel (som voksen, måske behøver børn ikke det i så høj grad) læse bagsideteksten, hvor der står:
”Nonniesense er et forunderligt land og en fantastisk fjolleverden. Fuld af eventyr, spænding og mærkværdigheder – og to gode venner: Spjætmusen og den besindige sømkat. De to er gået på eventyr i Kilde-kildevældsskoven og aner intet om den fare, der lurer i Nonniesense. Mørke, hætteklædte væsner lusker rundt med skumle planer for Humlefanterne og deres dronning. Og lige pludselig er de to venner indblandet i et farligt eventyr! For den onde Kroz udtænker planer i sit stengrå slot. Planer der skal gøre en ende på alt kulørt liv i Nonnisense. Månemalerne for fortvivlede, dørhovederne er bekymrede, og kululørboerne er bare kulørte. Noget må gøres! Mens månen langsomt falmer, drager de to venner og en lille, broget flok på en farlig ekspedition for at redde det forunderlige Nonnisense …”
Denne serie henvender sig til de børn, der elsker nonsens, mærkelige ord og at lege med sproget. For andre kan det være vildt trættende at læse med.
Men illustrationerne er fantastisk smukke i en lidt old-school-stil influeret af reklamebureau og tegneserier. Lyder det mærkeligt? Ja, det er det også.
Bonusinfo: Der findes mindst atten forskellige nonni-månefarver, der er grøn –og gulspættet måne, blå og orange hypnomåne, luserød og laksefarvet måne, blå og grøn spiralmønstret måne – og mange flere. Til tider svæver gnoxer på nattehimlen og efterlader pærkiwistierne ubevogtede til de slutne skildmyrer. Jamen, det gør de!