Lars Samsøe er illustrator på billedbogen ”Den store og den lille”. Billedbogen har (næsten altid) forfatterens navn først. Her burde illustratoren være den, man først noterer sig, for Lars Samsøe er en fremragende og skarp og farvebevidst illustrator, der illustrerer en fortælling, der er hentet ud fra mange børns hverdag. Han får hverdagslivet vist så klart, at man ser den lille Muris ageren i denne hverdag. Og det er en genkendelig hverdag for mange børn.
Muri har været enebarn i nogle år, men nu er Baby kommet. Og det fylder mor og fars (og Muris) liv hele dagen. Baby skal sove, Baby skal skiftes, Baby er tidskrævende og opmærksomhedskrævende. Der bliver ikke megen tid til Muri, der ellers er en fantastisk cirkusartist, en linedanser og en klovn. Det er der blot ingen, der sker.
”Muri hopper ned fra kantstenen og vrinsker som en hest. Hun stejler og sætter i galop. Rundt og rundt i cirkusmanegen. Klapsalverne må snart komme. Men det gør de ikke. For mor og far er allerede nået hen til supermarkedet. Kom så skat, råber mor til Muri og vinter. Vi må hellere skynde os at få købt ind.”
Ingen ser Muri. Først da hun falder ned fra sin køjeseng og slår knæet kommer mor og far og trøster hende. Og så … heldigvis, så kommer Baby også kravlende og vil hjælpe og trøste. Alt bliver godt, men bogen sætter søskendejalousi til samtale. Det er en rigtig fin oplæsningsbog til alle børn fra to år og opefter. Muri er en kvik pige, hun har briller og hestehale og tør det meste. Baby skal nok få lært at lege cirkus, når hun bliver lidt større.
Sophie Souid, der har skrevet historien, er også forfatter til Møg-Mis-bøgerne. Hun har et sprog, der rammer fint ind i en nutidig hverdag. Her i denne billedbog er der hverken slang eller smarte formuleringer, men det er et hverdagssprog, der vil glæde oplæseren. Smukt, indholdsrigt og med fine replikker.