Dig og mig ved daggry

‣ Forfatter: Glenn RingtvedSanne Munk Jensen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: p-bog: 219,-/ e-bog: 159,-

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 312

‣ ISBN: 9788702152944

Romeo og Julie anno 2013

Louise og Liam elsker hinanden højt, så højt, at de vil gå i døden for hinanden. Men det er ikke kun kærligheden, der driver dem så langt ud, det er også det, at alt det fine og magiske, der engang var imellem dem, er blevet fuldstændigt smadret af nogle virkelig rå ydre omstændigheder. Og nu er der ingen vej tilbage. Så de hopper ud fra en bro knyttet sammen af et sæt håndjern, så ingenting kan skille dem ad. ”Fra nu af er det bare dig og mig.” som Liam siger, inden de springer.

Historien fortælles retrospektivt af Louise efter hendes død. Og så nem er døden alligevel ikke, for Louise må se til, mens hendes forældre bryder sammen og glider fra hinanden i deres søgen efter en mening med tilværelsen. Og langsomt oprulles historien om, hvordan det gik til, at to unge stærke mennesker vælger at tage deres eget liv.

Og jeg kan lige så godt sige det ligeud: Hold da kæft, hvor kan Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved skrive, så man bare er blæst tilbage. Replikkerne virker autentiske, opbygningen af scenerne er så hjerteskærende og uhyggelige, som var det en film. Man sidder næsten klar med puden for øjnene. Men den er lige præcis meget mere end det. For det er en roman, og vi er inden i Louises hoved, og smart nok kan hun som død svæve over alle de efterladte og se, hvad de føler og tænker. Louises forældre, der enten var i opposition eller bare svære at kommunikere med, da hun var i live, forstår hun pludselig. De mange synsvinkler er så utrolig fint skildret, og krydsklippene mellem Liam og Louises skæbnesvangre kærlighedshistorie og den nutidige handling er på én gang en stor nydelse og slet ikke til at bære.

Dig og mig ved daggry er sindssygt barsk, men velskrevet, nok en af de mest hårde ungdomsbøger, jeg har læst. Ikke så meget på grund af selvmordet, men mere deres vej derhen. Men mest af alt er det bare en ret exceptionel bog, man ikke lige glemmer. NBK
Og ellers skal man nok blive mindet om den, for der er allerede solgt filmrettigheder. Og hvis ikke du har set bogtraileren, så gør det lige. Det er ikke hverdagskost, at en dansk ungdomsroman får sådan en præsentation.

Glenn Ringtveds hjemmeside: http://www.glennringtved.dk/?p=home

Om Sanne Munk Jensen: http://gyldendal.dk/sanne-munk-jensen

Bogtrailer: http://www.youtube.com/watch?v=RuqOMmWgINc

Anmeldelsen er skrevet af Nana Baaner Klitgaard

Nana er cand.mag i dansk og engelsk og har taget 3. modul på masteruddannelsen i børnelitteratur (om formidling af børnelitteratur). Hun arbejder som freelanceredaktør af alle mulige slags bøger, men børne- og ungdomsbøgerne er dem, hun brænder for. I sin tid skrev Nana speciale om dannelsesromanen, så måske plantede hun ubevidst et frø der til interessen for ungdomsromanen, det “dannende” og coming of age-litteraturen. Nana har en lang baggrund i forlagsverdenen og har bl.a. arbejdet som børnebogsredaktør på Politikens Forlag. Derudover har Nana arbejdet med journalistiske bøger og anden faglitteratur for voksne.