Dødshacket – Det blå blod 1

‣ Forfatter: Søren Jessen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 287

‣ ISBN: 9788702158403

Vi befinder os i et nyt Europa – Newropa  – i en ikke al for fjern fremtid. I en verden hvor mennesker og stadigt mere udviklede og intelligente robotter blander sig med hinanden. Robotterne er skabt for at hjælpe menneskeheden og lever efter fire robotlove, der kan koges ned til: Robotter skal hjælpe menneskeheden og må aldrig gøre dem noget ondt.

I denne verden lever 13-årige Erton et sorgløst liv som talentfuld sliceball-spiller og med et voksende vokabular af de nyeste bandeord ’Zit!’.

Sådan kan det naturligvis ikke fortsætte; og en dag bliver han vidne til det utænkelige: en superavanceret pigerobot dræber en anerkendt robotforsker.  Erton bliver mistænkt for mordet og jagtes over hele Newropa.

Han får hjælp af den gamle og snu Vetlar og dennes oldebarn Sasi. Det går op for dem, at en del af verdens robotter har fået hacket den røde boks, der sidder ved siden af deres hjerte. Et indgreb, der på et øjeblik kan ændre dem fra at være hjælpsomme til at blive kyniske dræbermaskiner.

Men hvorfor? Svaret får Erton muligvis, da han møder den hovedrige ejer af verdens største robotfabrik.

”Menneskeheden er desværre nået til vejs ende. Den er sin egen største begrænsning, og den udvikler sig simpelthen for langsomt. Robotterne står klar til at skabe den verden, som mennesket har drømt om i årtusinder. En verden uden konstante krige, uden rovdrift på Jordens ressourcer og uden daglige drab på uskyldige. Menneskets natur gør, at vi aldrig – aldrig nogensinde – vil opnå det.”

Som antydet i det citerede lægger ’Dødshacket’ sig sikkert i sci-fi-genren, hvor der diskuteres nutidige etiske problemer og filosofi. Og selvom den hovedrige skurk naturligvis er en galning sætter hans ord og tanker sig fast som irriterende sten i skoen både hos Erton og læseren. Og det fungerer virkelig fint, samtidig med at spændingen og paranoiaen breder sig.

’Dødshacket’ er i klar familie med andre sci-fi-klassikere især ’Blade Runner’ med en masse paranoia og det evigt præsente spørgsmål: Hvem er robotter og hvem er mennesker?

Dødshacket er første bind i en serie på tre.

Velfungerende og genretro sci-fi-roman om en ikke fjern fremtid. Der er veludviklede intelligente robotter, en smule teenageforelskelse, paranoia, filosofiske spørgsmål, jagt og en hel del spænding.

http://www.soerenjessen.com/

http://www.gyldendal.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.