Drengen, der gik i ét med tapetet

‣ Forfatter: Thomas Korsgaard

‣ Illustrator: Karla Nor Holmbäk

‣ Forlag: Politikens forlag

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 229,00

‣ Målgruppe:5 - 13 år

‣ Sidetal: 176

‣ ISBN: 9788740086324

”Så var det nok meget godt, at jeg blev væk, sagde Asta. Så du kunne finde mig. Men hvad er så meningen med det hele for mig? For børn er meningen med det hele, at man skal hygge sig og spise kager og høre vittigheder til man revner, sagde Astas mor og satte blomsten fast i Astas hår og smilede på den måde, som hun plejede.”

Sådan slutter eventyret: ”Pigen, der fandt meningen med det hele”. Det er et moderne eventyr, der er en del af samlingen ”Drengen, der gik i ét med tapetet. Og andre eventyr fra Slumrestrup”.

Thomas Korsgaard er forfatteren, Karla Nor Holmbäk er tegneren, og det er klassiske eventyr, der danner forlæg for historierne. Bogen indledes med fortællingen om forfatteren, der så inderligt gerne ville skrive en historie:

”Der var engang en forfatter, som ikke havde skrevet en eneste historie i en eneste bog. Han var nu alligevel forfatter, for på hans hoved sad en meget høj hat, som han havde skaffet efter at have set på billeder, at der sad meget høje hatte på forfatteres hoveder.”

Så går det sådan, at han bliver en forfatter, der skriver historier. Først er der fortællingen om ”Kongens Sko”, så titeleventyret ”Drengen, der gik i ét med tapetet” og herefter kommer syv andre eventyr og til sidst et digt om ”Lukkedag”.

Det er eventyr, der er virkelig gode til godnatlæsning, hyggelæsning og højtlæsning i skolen, mens madpakkerne spises. De er finurlige, let genkendelige, og foregår i en verden, de fleste børn kan genkende, samtidig med at der findes slotte, konger og kopimaskiner.

Titeleventyret er om den stakkels Ambrosius, der er så gennemsnitlig og almindelig, at han rent faktisk går i ét med tapetet. Ingen lægger mærke til ham, og da tapetet på et tidspunkt skal makuleres, så bliver det omdannet til genbrugspapir, hvorpå der kan stå en masse ord. Inklusiv de ord, der blev til dette eventyr. Sådan er fortælletraditionen virkelig meget H. C. Andersensk, samtidig med at det er en ny fortælling:

”På den måde endte han med evigt liv som en historie i en bog om en dreng, der var fuld af gode ideer og påfund. Hver aften blev historien læst højt for andre mennesker. Og sådan skete det alligevel, at Ambrosius Wittgenstein Thrane Mc Kinney Obama Grundtvig Castenskiold Skjødt Ferdinandsen Rex blev både berømt og husket for altid.”

Thomas Korsgaard skriver godt til unge og voksne. Her skriver han til yngre børn, hvilket han også gør godt. Bogen er illustreret af Karla Nor Holmbäk. Illustrationerne er finurlige og får humoren med i persontegning og miljøbeskrivelsen. Det er en bog, man gerne læser op fra.

Links: www.karlanorholmback.dk

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.