En krusedulle om dagen

‣ Forfatter: Chris Riddell

‣ Illustrator: Chris Riddell

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 384

‣ ISBN: 9788763846639

Ceci n’est pas une critique

Dette er ikke en anmeldelse. Snarere en kortfattet opfordring. En opfordring til at skaffe den omtalte bog til dit barn eller dine børn derhjemme. Den kan ikke stå til udlån på biblioteket, for det er meningen, at den skal overtegnes med kruseduller. Faktisk helst én hver dag. Og det er som bekendt en dødssynd at tegne i biblioteksbøger.

Forfatteren er selveste Chris Riddell, hvis illustrationer vi kender fra utallige værker. Man skal ikke se mange tegninger af Riddell, før man bliver fortrolig med hans streg, der er som skabt til børnelitteratur.

I kalenderbogen ”En krusedulle om dagen” skal bogens ejermand tegne på daglig basis. Nogle steder har Riddell påbegyndt en tegning, som skal færdiggøres. Andre steder skal man selv føje nye motiver eller detaljer ind i tegningerne, og nogle dage skal man øve sig på at lægge skygger på sin tegning. D. 17. maj skal man tegne ordet ”delikat”, og d. 19. april skal man tegne den usynlige drengs drøm. Drengen ligger vist nok i sengen. D. 21. oktober er der fest i Skovtursklubben, og hele tegningen skal farvelægges. Således giver kalenderbogen grobund for mange kreative stunder i løbet af et år. Det vil dog kræve en hvis disciplin at få tegnet hver dag, hvis man også skal til tennis, spejder eller fodbold.

“En krusedulle om dagen” er selvfølgelig ikke verdens første kalenderbog med plads til det personlige præg, men den inddrager læseren på en ny, kreativ måde, hvor fantasien får frit spil.

Kodeordet til bogen er under alle omstændigheder ”fordybelse”, og det kunne være interessant, hvis man kunne sætte tegninger til det ord. For mange børn er det et kærkomment begreb at blive klogere på.

Chris Riddell
Høst & Søn
Læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.