Et juletræ til nisserne – 24 kalenderhistorier til de yngste

‣ Forfatter: Annette Herzog

‣ Illustrator: Laura Bednarski

‣ Forlag: Colibri

‣ Udgivelsesår: 2022

‣ Pris: 309,95

‣ Målgruppe:3-7 år

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788793432673

”Prøv lige at lytte. Kan du også høre bankelyde? De kommer fra den lille, sneklædte bakke i skoven. Nede under bakken bor muldvarpen. Han er i gang med at bygge julegaver, fordi det er det bedste, han ved. Tænk engang: han gør det hele året rundt.”

Sådan indledes historien til 2. december. Der er en kalenderhistorie med nisser, børn, dyr på gården og dyr i skoven. Det er farfar Egern, der med i historien til 13. december. Det er faster Tine, der er hovedperson d. 12. december og det er de små lam, der er med i historien til 18. december.

Det er Annette Herzog, der har skrevet kalenderhistorierne. Hun er tysk, men bor i Danmark, og hun skriver såvel på tysk som på dansk. Et juletræ til nisserne hedder Alle, alle feiern Weihnachten på originalsproget. Det er Laura Bednarski, en tysk tegner, der står for illustrationerne. Det er en fornøjelse. Der er masser af detaljer, og der er klare figurer, så man kan se, hvad dagens kalenderhistorie handler om.

Som bonusinfo kan her nævnes, at Annette Herzog fik Kulturministeriets børnebogspris for den grafiske roman Pssst, somudkom i 2013.

Hver historie har en ledetråd til næste dags historie. Alle historierne slutter med et spørgsmål, så man kan tale
videre om handlingen og illustrationerne giver masser af stof til samtale. Bogen er i et smukt, julerødt layout.
Det er en kalenderbog, hvor historierne er ganske overskuelige for en julegodnatlæser. 

Forfatter Annette Herzog

Illustrator Laura Bednarski

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.