Fantastiske skabninger og hvor de findes – Filmmanuskriptet

‣ Forfatter: J. K. Rowling

‣ Oversætter: Hanna Lützen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 285

‣ ISBN: 9788702231793

Hvis man absolut ikke kan få nok af J.K. Rowlings troldmandsverden, og det er der rigtig mange læsere, der ikke kan, så kommer her filmmanuskriptet til historien om troldmanden Newt Scamander, der må grueligt meget igennem for at redde verden fra ondskab og mørk magi.

Handlingen udspiller sig i 1920’ernes New York, hvor Newt Scamander jager troldmanden Gellert Grindelwald og den mørke skabning, Obscurusen, der ødelægger alt på sin vej. Med sig fra England har Newt Scamander en magisk kuffert, der samtidig fungerer som portal til den magiske verden, hvor de magiske væsner findes.

Obscurusen er løs i The Big Apple, og det amerikanske troldmandssamfund gør, hvad de kan for at holde deres verden skjult for No-Majerne, Non Magic People, det amerikanske udtryk for muggler. Newt Scamanders tilstedeværelse og hans uortodokse metoder gør ikke tingene lettere for amerikanerne. Newts alternative tilgang til magi kostede ham i sin tid hans plads på Hogwarts skole for hekseri og troldmandskunst hjemme i England, og som vi ved fra Harry Potter-bøgerne, så skal der alligevel noget til. Det viser sig faktisk, at selveste Albus Dumbledore var den eneste, der kæmpede for Newts plads på Hogwarts, fordi han tydeligvis så muligheder i den unge, begavede og helt og aldeles ustyrlige Scamander. Mon ikke der findes visse ligheder mellem Scamander og en senere nok så berømt elev på Hogwarts?

Jeg har ikke læst bogen ”Fantastiske skabninger og hvor de findes”, og derfor må denne anmeldelse begrænse sig til manuskriptet for sidste års filmatisering af bogen.

Jeg benyttede lejligheden til at se filmen, og det hjalp lidt. Indtil da havde jeg haft meget svært ved at fange plottet og helt forstå, hvor manuskriptet ville have mig hen. Regibemærkninger, kameravinkler og filmterminologi gør ikke historien lettere at begribe.

Man kan måske diskutere det saglige i at snige en filmanmeldelse ind fra siden, men det synes omvendt vanskeligt at undgå, når man sidder med et filmmanuskript. Selvfølgelig giver det at se filmen en forståelse for de mange informationer om det rent filmtekniske, men desværre bidrog det også til min første antagelse om, at jeg sad med et plot, der kun meget langsomt bevægede sig fremad. Til trods for utallige actionscener, der dog ikke rigtig bringer handlingen videre. Vi møder, ikke overraskende, utroligt mange fantastiske skabninger med lige så mange fantastiske navne, og jeg er glad for, at filmen gav mig et overblik over historiens enorme persongalleri, for på det punkt var jeg chanceløs med manuskriptet alene. Efter relativt kort tid havde jeg mistet overblikket. Det er ikke som at læse en almindelig roman, hvilket de fleste nok vil foretrække.

Dette filmmanuskript er for Potter-nørden, der ikke kan se sin samling fuldendt uden det. Godt, at der skabes mulighed for det. Filmanuskripter lægger sig i et pudsigt dilemma mellem skøn- og faglitteratur, for de mangler i mine øjne skønlitteraturens æstetik, men giver samtidig et interessant billede af omformningsprocessen fra papir til film, der har langt flere virkemidler til rådighed og dermed skaber en ny og anderledes æstetik. Selvfølgelig alt afhængig af budget. Med Warner Bros. Pictures i ryggen er økonomien dog sjældent et problem.

Bogens layout er designet af studiet MinaLima, der også var grafiske designere på Harry Potter-filmene. Illustrationerne har karakter af små vignetter med inspiration fra 1920’ernes dekorationsstil. Der er ikke mange illustrationer, men hver side har små ornamenter, der omkranser sidetal og sceneskift. Det er ganske vellykket rent designmæssigt, og illustrationerne bryder monotomien i de mange regibemærkninger.

Jeg har rigtig svært ved at se filmmanuskriptet til ”Fantastiske skabninger og hvor de findes” på et skolebibliotek, hvor jeg til enhver tid vil anbefale en regulær roman. De elever, der måtte have ønske om at læse bogen, kan ønske sig den i fødselsdagsgave eller plage far og mor. På skolebiblioteket er jeg bange for, at den vil samle støv, og det fortjener ingen bog.

J. K. Rowling
Gyldendal
Pottermore

https://www.youtube.com/watch?v=0_DNCfYDWqw

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.