Frantz kommer op at slås

‣ Forfatter: Katrine Marie Guldager

‣ Illustrator: Rasmus Bregnhøi

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 149

‣ Målgruppe:5-9 år

‣ Sidetal: 56

‣ ISBN: 9788711917053

”Pludselig er de to drenge ude midt i skolegården. Alle børnene fra hele skolen står rundt om dem og kigger på. Frantz og Karl er en sky af armen og ben. Det er ikke til at skille de to drenge fra hinanden. De er ren arrigskab, lyn og torden.”

Sådan er en slåskamp mellem Frantz og Karl, når Karl har taget madpakken fra Frantz. Frantz er ellers en stille dreng, der godt kan lide matematik. Frantz bor ude på landet, hvor han har mange dyr, – får geder og høns og en gris, der hedder Leif. Nu er der kommet en ny tynd dreng i klassen, det er Karl.

Med korte sætninger og velvalgte ord får Guldager fortalt historien om de to drenges møde. Det er et møde, der er voldsomt, men som også viser, hvordan drengene her klarer konfliktløsningen på bedste vis.
Rasmus Bregnhøi er tegneren, der fylder siderne med de helt rigtige drenge. Frantz er hverken særlig tjekket eller særlig køn. Han er en lidt rødmosset og kraftig dreng, der har strithår. Og Karl er tynd og med smalle årvågne øjne. De er vidt forskellige, men heldigvis er de begge to stærke i slåskampe. Så skal de nok blive gode venner. De passer sammen, de to umage drenge:

”Hvis Karl er fræk, så kan Frantz jo bare sætte sig på ham.”

Så er det godt at være kraftig bygget.

Det er herligt at møde et par drenge, der på ingen måde er de førende på fodboldholdet. De er lidt sære, de er lidt udenfor, men de rummer også potentialet til en realistisk serie om livet som barn og dreng i skolens første klasser. Der er mange bøger i serien. Indtil videre er der kommet ni, og det er en glæde.

 

Links:

Om forfatteren

Om illustratoren

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.