Grimyrk

‣ Forfatter: Benni Bødker

‣ Illustrator: John Kenn Mortensen

‣ Forlag: Corto

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 200

‣ Målgruppe:fra 6 år

‣ Sidetal: 250

‣ ISBN: 9788793497832

 

””Jeg kan skabe, jeg kan dræbe, jeg kan tilintetgøre, jeg kan føde nyt liv.”

Sådan føltes det at være kriger! At have mægtige kræfter! At kunne alt!

”Jeg kan skabe. Jeg kan dræbe. Jeg kan tilintetgøre. Jeg kan føde nyt liv.”

Men så rystede Ketil det fra sig og lagde sværdet på isen.

Våben var ikke noget for ham.”

 

Benni Bødker og John Kenn Mortensen kan deres gys, gru, fantasy og eventyr. Det har de (sammen med Kenneth Bøgh Andersen) vist i Grimm. Grumme eventyr genfortalt for gamle og unge I-II og i undertegnedes yndlingsantijulebog Julebestiariet der kan få enhver julestjerne til at blegne og ethvert juletræ til at drysse.

Nu har de skruet (lidt) ned for uhyggen og gyset i Grimyrk – Eventyret om en lille nisse, der rejste til verdens ende og blev en helt. Om den lille nisse er ham, der rejste til verdens ende med ekstrapost fra land til land, kan man kun gisne om.  Men Grimyrk er en umanerlig godt fortalt, eventyrlig og fantastisk fortælling om nissen Ketil, nissebørnene Frejdis og Roar, deres fæller, helten Snorre og deres mange udfordringer på færden med det magiske sværd Ihnsahn mod opgøret med uhyret ved verdens ende.

Eventyret om Ketil er fortalt i 10 bøger (kapitler) og inddelt i oplæservenlige afsnit lige til brug til fælles (u)hygge i tællelysets skær derhjemme, til oplæsning i skolen, i sommerhuset, på spejderlejr – der hvor en veldrejet fortælling er på sin plads. Grimyrk kan selvfølgelig også læses af barnet selv, men…

 

Grimyrk er altså ikke et traditionelt juleeventyr, eller en traditionel julekalenderbog. Nisserne her er gode gammeldags helårsnisser, der skriver sig ind i en lang nissetradition i gode fantasybøger og folkeeventyr.

Benni Bødker fortæller derudaf i et veldoseret, oplæservenligt sprog, mens John Kenn Mortensen med sin velkendte streg indfanger eventyrets stemning, sætter billeder på nisser, natur, interiører, drama, sværd, løsrevne hoveder, drager og måske ikke mindst en særdeles sympatisk nisse Ketil med hang til bøger, sit bibliotek og hjemlig hygge.      

 

For at underbygge bogens stemning har orkestret ”Henbane” (på dansk, pigæble) udgivet et soundtrack til Grimyrk. Et album med 11 numre fyldt med stemningsskabende underlægningsmusik der kører her på computeren, mens jeg skriver. Soundtracket kan køre under oplæsningen og enten anskaffes på cd eller hentes på Spotify.

 

Men vigtigst er fortællingen, eventyret:

 

”Ved verdens ende hæver en kæmpe høj sig op fra de flade marker ved kysten.

Man kan se den fra de fjerneste toppe i De Evige Fjelde,

og man kan se den fra skibene, der kommer sejlende over havet langvejsfra.

Sådan har det været i tusinder af år.

Generationer af underjordiske er kommet og gået, men højen bliver liggende uforstyrret ved verdens ende.”

Denne høj er Grimyrk.

God (op)læselyst.

 

Links:

Læs om bogen på forlagets hjemmeside

Mere om forfatteren

Mere om illustratoren

 

 

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.