Mesterlige illustrationer gør Harry Potter ære.
Illustrator Jim Kay løser opgaven på fornemste vis i sit store arbejde med at illustrere Harry Potter- universet. Og han er først lige begyndt.
Det kræver ikke så lidt talent, når man skal skabe billeder til en verden med en så massiv fanskare som Harry Potters magiske verden må siges at have. I et for nyligt sendt tv- program om såkaldte ”superfans” nævntes fans af Star Wars, Ringenes herre og Harry Potter som nogle af de mest dedikerede fans af fiktive verdener overhovedet. Det siger for det første meget om den popularitet som forfatter J. K. Rowling nyder i almindelighed, og for det andet endnu mere om den kult, der er opstået i kølvandet på hendes bøger. Temaparker om Harry Potter i både USA og England, foruden en ikke uvæsentlig satsning på Harry Potter fra en dansk producent af plastikbyggeklodser, bidrager naturligvis til berømmelsen. Dette lægger selv sagt et ekstra pres på den tegner, der skal lægge papir og farver til Harry, Ron, Hermione, professor Dumbledore, Hogwards og Quidditch.
Jim Kay gik da også til opgaven med ydmyghed, da han blev tilbudt at illustrere en genudgivelse af hele Harry Potter- serien. Resultatet er storslået, og bogen rummer ikke mindre end 110 illustrationer, så der er noget at tage fat på.
Oversætter Hanna Lützens oversættelse af bogen står uændret og Jim Kay har gjort sig umage for ikke at kopiere de filmiske udtryk, som alle potterfans kender så godt. Kay har valgt at vise Harry i sin ensomhed, som derved kommer til at stå mere tydeligt for læseren. Harry er sårbar på en anderledes måde, end man umiddelbart er vant til fra filmene. Det klæder ham, fordi han netop fremstår som den nuanceret antihelt, Rowling skaber i løbet af bøgerne. Med al respekt for Daniel Radcliffs fremstilling af figuren i øvrigt.
Jim Kay slog igennem som illustrator i Patrick Ness´ prisbelønnede bog ”Monster” fra 2011, og med sit illustrationsarbejde til ”Harry Potter og de vises sten” bringer Kay sig på niveau med store illustratorer som blandt andre Tolkien- illustratorerne Alan Lee og John Howe, som også optræder på Jim Kays takkeliste bagerst i bogen samt italienske Roberto Innocenti. Med en god blanding af flere forskellige stilarter, er det lykkedes Kay at skabe et selvstændigt univers, som giver J.K. Rowlings fortællinger nyt liv, og som med tiden vil være at finde på boghylder og natborde hos børn og voksne. Således var Kay da også Rowlings eget valg, da hun skulle pege på en illustrator til Potter- bøgerne. Mon ikke de fleste ”Potter- heads” vil være enige med hende. Kay er den rette.
Illustrationerne er en blanding af portrætter og landskabsmalerier samt vignetter, der omkranser hver kapiteloverskrift. Særligt denne detalje virker som en ekstra cliffhanger til det enkelte kapitel. I bogens omslag findes en fuldsidesillustration af Hogwards skole for troldmandskab og heksekunst, og så er stilen lagt. Selve bogens sidelayout er fremstillet som ældre dokumenter med blækklatter og slitage og med de mange billeder, er man godt underholdt. Også som voksen læser. Desuden har Kay taget sig kunstnerisk frihed til at par studier i drageæg og trolderacer.
Harry Potter- seriens syv bind vil blive udgivet i illustreret udgaver med en bog om året over syv år, og med ” Harry Potter og de vises stens” relative store format, bliver det interessant at se de seks næste bøger, der for de flestes vedkommende er noget mere voluminøse end den første.
Set i lyset af ovenstående er det måske ikke overraskende, at bogen anbefales varmt til biblioteker og private boghylder. Med en pris på 400 kr. er vi i den dyre ende, men pengene er godt givet ud. Der venter mange oplevelser i Hogwards snoede korridorer og løngange.
På bogens bagside takker J. K. Rowling med orderne:
”Jim Kays illustrationer rører mig dybt. Jeg elsker hans fortolkning af Harry Potters verden, og jeg føler mig beæret og taknemmelig over, at han har skænket den sit talent”.