Helman er støv, gedelort og varme. Bortset fra om vinteren, hvor det er støv, gedelort og kulde. Helmand er et landskab, du aldrig vil se på et postkort, det er grimt, ensformigt og samme farve som savsmuld blandet med tyndskid. Og det er sikkert også sådan, afghaneraberne bygger deres huse, de skider koleramyldrebæ ud over halm og kviste og former det til en toværelses.
Thor er fra Skive. Han er 20 år, søn af en enlig mor og en fraværende (som i skredet) far. Han drikker igennem, boller med Marie, som han ikke rigtig gider være kæreste med, og sprænger postkasser i luften med kammeraten Ras. Thor er rodløs og målløs og ved ikke hvad han vil med sit liv, da han indkaldes til session. Han melder sig – lidt til sin egen overraskelse – som frivillig, og efter endt træning (natten til hans 21 års fødselsdag) sendes han til Helmand-provinsen i Afghanistan.
Her finder han en smule mening med tingene, skønt han ikke rigtig vil være ved det. Han viser sig at være en god soldat, der kan holde hovedet koldt, og ramme plet, når det gælder. Det er bestemt ikke gnidningsfrit, og han får ar på sjælen undervejs. En sidste patrulje går grueligt galt – folk dør omkring ham, og han selv vågner op på Rigshospitalet hjemme i Danmark. Men historien ender med et håb: det kan godt være at Thor ikke selv kan se det, men læseren kan gennemskue, at der er mere til Thor end en rodløs ung mand. Der er fremtid i ham.
Sanne Søndergaard kendes fra hendes to andre ungdomsbøger: Kære dødsbog og Proforma. Hun kan sit stof og hun kender sin målgruppe. På Hell Mans kamouflagefarvede omslag står hendes navn som S. Søndergaard, på samme måde som soldaters navne står på deres uniformer. Bogen springer i tid mellem ’Før’, der er Thors tid i Skive og ’Derude’ som er udstationeringen i Afghanistan. Til allersidst også ’Efter’ – hjemvendelsen til Danmark og Rigshospitalen, og til slut et ’Nu’. Det fungerer rigtig godt.
Sproget er levende, ægte og humoristisk. Der er meget dialog, men også mange beskrivelser – både af omgivelserne og af Thors tanker. Der bandes meget, men ikke mere end det ville være naturligt i en gruppe unge mennesker, som også er soldater. På de to omslag findes ordforklaringer på alle de militære termer, så man kan følge med undervejs.
Som voksen kvindelig læser, var jeg ikke særlig vild med Thor i starten. Han er respektløs, selvoptaget og uovervejet. Men det ændrer sig undervejs. Uden at han selv (eller forfatteren) sætter ord på, at han føler sig forandret, så kan man som læser godt mærke, at han gør det. Især i forhold til delingsføreren JP, som han først betragter som en striks skolelærer, der hele tiden er efter ham, men som han siden begynder at nære stor respekt for, og nærmest kommer til at betragte som den faderfigur han altid har manglet. Kan sagtens læses sammen med Alan Gibbons Blodsbrødre og den ret gamle Outsideren af Susan Hinton
Det er en rigtig god og vedkommende bog, som jeg virkelig nød at læse. Den er godt skruet sammen, og er et skarpt billede af en ung mand, der prøver at finde mening med det alt sammen. Virkelig godt skrevet!
Forfatterens hjemmeside: http://www.sannesoendergaard.dk/forfatter/boeger/hell_man/
http://www.gyldendal.dk/boeger-til-boern-unge/boerneboeger/9788702129014/hell-man