Hemmeligheden i det forladte hus

‣ Forfatter: Snæbjørn Arngrimsson

‣ Oversætter: Susanne Torpe

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 260

‣ Målgruppe:10-14 år

‣ Sidetal: 250

‣ ISBN: 9788779168169

”Det var sommeren, hvor Gudjon G. Georgsson kom til landsbyen for første gang.”

Sådan indledes denne børnebog, der i 2019 blev kåret til årets bedste børnebog i Island. Nu er den oversat til dansk af Susanne Torpe, og alle danske børn kan nu læse med om det, der gemmer sig i mulige forladte landsbyhuse i Island –  og der befinder sig en hel del  skumle sager!

Andet kapitel i bogen er kort og lyder sådan her:

”Det skulle vise sig, at han kom tilbage den følgende sommer, selvom få havde troet det, da han forlod Svaneby om efteråret. Ingen i landsbyen kendte hverken Gudjon G. Georgsson eller hans far, før de dukkede op. Men da de om efteråret kørte væk i den gamle, hvide Mercedes-varevogn, som de var ankommet i i forsommeren, vidste alle, hvem de var.”

Det er en kunst at lægge gode spor ud i en krimi, men her er lykkes det. Der er tydelige spor til læseren, som giver fornemmelsen af, at noget vil ske. Og det gør der.

Det er samtidig en krimi, der forventer noget af sin læser. Der er flere genrer med i fortællingen. Det er en rammefortælling, hvor Julia Milla som fortæller introduceres i forordet. Der er også en blanding af krimi og fantastisk fortælling, og samtidig er historien fortalt i korte kapitler, der varierer i længden fra to linjer til fire-fem sider.

Det er en børnebog, men der lefles ikke for barnelæseren med korte sætninger og korte ord. Her fortælles i komplekse sætninger, og der gøres brug af mange, lange, sære og finurlige ord. Det er simpelthen en god fortælling, hvor Milla en hel sommer leder efter hemmeligheden bag Rige Rolf, der er død, men som har efterladt sig en kiste med en gådefuld opgave.

“Hemmeligheden i det forladte hus” er den første børnebog af Snæbjørn Arngrimsson, og der kommer sikkert flere.

Snæbjørn Arngrimsson og Susanne Torpe har i flere år været forlagsdirektører på forlaget hr. Ferdinand. Her udgav de blandt andet Dan Browns krimier. Måske har de lært nogle fortælletricks her. Måske ikke. Uanset hvorfra inspirationen måtte komme, så er ”Hemmeligheden om det forladte hus” en ambitiøs krimi til børn.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.