Horisonten og sådan noget er en smuk, afdæmpet og luftig fortælling, der balancerer mellem magi og realisme. Romanen fortæller om og undersøger begreber som flugt, savn, sorg, kærlighed og krig, fortalt af Tina Sakura og sat i billeder af Lilian Brøgger.
Noura (som betyder lys eller den lysende) er lykkedes med at flygte fra sit hjemland, hvor ondskaben regerer, men hun har ikke fået sin lillebror Mimo med. I Horisonten og sådan noget søger Noura modet til at vende tilbage for at få ham reddet også.
På sin eventyrlige færd fra krig og frygt møder Noura mange underlige figurer, og balancerende mellem lys og mørke og godt, og ondt må hun navigere sig frem. Det eneste hun erindrer er mørke og tomhed. Da hun møder Daimi, vågner hukommelsen og savnet efter lillebroren og fred. De to sejler afsted i Nouras undervandsbåd på vej mod nye eventyr og nye horisonter, men må erkende at horisonter har det med at flytte sig. De møder mange udfordringer som de døde sørøvere, knokkelmændene 4x Jørn, eller de fire verdens Jørner. De får en tur med u-båden ned i hvalens bug og møder blomsterenglen Pritprat og den mystiske Mosling.
Undervejs i læsningen kommer man til at tænke på The Beatles ”Yellow Submarine,” og ikke mindst deres ”Magical Mystery Tour.” Her er vi med Tina Sakura og Lilian Brøgger også på en sådan magisk og mystisk rejse, der udforsker hvad krig gør ved os, mod fjerne horisonter med savn og ikke mindst magi i lasten, som de mener findes i deres egen lyd.
Vil det være nok til at skabe et mirakel i mødet med ondskaben og grusomheden?
Tina Sakura fortæller den svære, filosofiske og på sin måde dystre fortælling i et let og poetisk sprog, der ligger godt i oplæserens mund, og som det lidt ældre barn vil opleve som værende rimelig let at læse. Lilian Brøgger har gavmildt strøet den ene smukke og sigende illustration efter den anden ud over siderne i hendes letgenkendelige streg og farveholdning, hvilket gør Horisonten og sådan noget både luft og giver læseren mulighed for at dvæle ved billederne, der både underbygger og tilføjer noget til fortællingen.
At Tina Sakura kan sine klassikere og lidt mere kan ses i denne omskrivning af et verdenskendt citat fra en verdenskendt forfatter, lagt i munden på Daimi-Daggert: ”Jeg bliver nødt til at gøre det, selvom det er farligt. Ellers er jeg ikke en sørøver, så er jeg bare en bette fjumring.”
Horisonten og sådan noget anbefales varmt til oplæsning og til en filosofisk samtale i børnehøjde om de ting børn fra ikke så fjerntliggende lande oplever i disse år. Værket kan bruges overalt, hvor børn og voksne mødes i et forpligtende fællesskab derhjemme og i skolen, hvor talen falder på krig, flugt, flygtninge og det at være bange.
Illustreret roman: Horisonten og saadan noget