Den hornede gud – Aziru 2

‣ Forfatter: Ingo Milton

‣ Illustrator: Sussi Bech

‣ Forlag: Eudor

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 78

‣ ISBN: 9788799897315

I 1871 fandt tyskeren Heinrich Schliemann ruinerne af byen Troja, nævnt i Homers oldtidsdigt Illiaden. Nu fik man travlt med at lede efter ruiner af andre steder, der var nævnt i de græske sagn fra oldtiden. Da den britiske arkæolog sir Arthur Evans i 1900 begyndte at udgrave Knossos, var han overbevist om, at han havde fundet labyrinten fra sagnet om Minotaurus.

Der er fire siders historiske oldtidsoplysninger bag i bogen. Her får man viden om datidens Kreta, om handel og landbrug og sprog. Det er rigtig godt, og i første bind af denne to-binds- serie, var der kort over området med de relevante byer. Vi er i Levanten, et ord, der er kendt fra kryds-og-tværs-opgaver, men også en betegnelse for den del af Middelhavsområdet, hvor Byblos lå. Nu er det Israel, Libanon og Syrien, der er Levantens kystområder.

I ”Den hornede Gud” møder Aziru og Sinuji endnu flere røvere, sømænd og soldater, hvor de konstant skal kæmpe for livet. Heldigvis har Aziru sin magiske kniv og Sinuji er mere end kvik med bue og pil.

De klarer sig. Godt hjulpet af gode venner, medfanger og deres sammenhold gør dem til en slagstærk og knivskarp duo.

Et kort citat fra bogens første del lyder: “Hvis vi bare følger kysten mod nord, skal vi nok nå hjem til Byblos!, lød det muntert fra Sinuhe. Han sagde det hver eneste dag, når de vandrede på de høje skrænter, hvor de havde god udsigt til havet fra nord til syd.” Sådan er hele handlingen fortalt i en passende blanding af dialog og beretning. Illustrationerne giver et godt billede af indholdet. Man kan se varmen, man kan se knivens magiske evner og illustrationerne giver et billede af tiden tøjstil, skibene på havet og i havnen og de giver også stemningen af frygt, af angst og mørke og magt.

Når man læser ”Aziru, den hornede Gud” får man en vis viden om oldtidens guder, livsstil og tro. Her er det fremragende, at man kan læse mere i faktadelen til sidst. Mange andre oplysninger kunne dog have været nyttige. Hvem er Beelzebub? Astarte? Og hvem er Anatus? Det står der ikke noget om.

Mange læsere vil gerne være klogere. Man kan selv google, at Beelzebub er dæmonernes overherre eller Satan selv, men det kunne også fremgå af faktadelen.

http://www.sussibech.dk/

http://ingomilton.dk/

Aziru 2 – læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.