”Det er de færreste, der ved det, men lige under vores fødder ligger rotteby.”
Sådan indledes denne vildt skøre, skægge, syrede børnebog, der handler om rotteby, men som foregår i en verden, der ligner København i gamle dage – og så alligevel er noget helt særligt. Flyveøgler, eksempelvis. De er der jo ikke så ofte i den almindelige verden.
Det er to forfattere og en tegner, der har samarbejdet om bogen. De har en baggrund fra filmskolen og fra grafisk design for Netflix, Egmont og Aller, og (ifølge pressematerialet, og man tror dem gerne) så har det været en fest at skrive sammen.
”Det er en kæmpe by med masser af rotter, som laver helt almindelige rotte-ting og står i parken og laver de der mærkelige øvelser med hænderne i vejret.”
I denne by er der så en rotteborgmester, der har en bedsteven Phil Collins. Og nu har borgmesteren snart fødselsdag, og så skal de to venner planlægge en fest.
Ser man på borgmesterens fødselsdagsønskeliste, så er den lang og speciel. Han ønsker sig en kamphelikopter, et helt fodboldhold + stadion, et livs forbrug af rosiner, tusind milliarder kroner og en forlystelsespark med kæmpe rutsjebaner og vandland (og uden veteranbiler! Alle hader veteranbiler.
Handlingen er som sagt en anelse syret. Illustrationerne er det også. De er en tegneserieagtige med tydelige konturer og markante personer, man kan genkende. De er i farver, men kan også optræde i sort-hvid. Der er til tider tekst integreret i billederne, og til tider er teksten med ”tegnede” bogstaver, når der råbes i dialogen. Der sker meget, men måske sker der i virkeligheden ikke ret meget. Måske spiller de bare et spil, mens foråret og sommeren og efteråret går forbi.
Bogen er på 152 sider. Teksten kan være svær at læse, fordi der er brugt så mange forskellige skrifttyper, men illustrationerne følger teksten helt til dørs og til rotteverdenen, så man bliver hjulpet i afkodningen.
Bogens forside har et hul, et rottehul, så man kan kigge ind til Hr. Rotteborgmester og Phil Collins. Det er helt som ”Ternet Ninja-konceptet”. Det gør de fleste læsere nysgerrige.
Der er et gratis ”Verdens sjoveste opgavehæfte nogensinde” man kan downloade, hvis man vil arbejde med teksten. Det er nu et forholdsvis klassisk opgavehæfte. Man kan farvelægge tegninger, skrive ønskesedler og lave fiktive fester. Til tider tænker jeg: Man kan også læse en bog, uden at der skal følge opgaver med. Man kan læse en bog og have en fest med det. Helt uden at man selv skal udfylde opgaveark.
Men…. det er en bog, der vil ramme mange læsere i målgruppen fra 10 – 12 år. Og skal de læse bogen i forbindelse med skolens læsebånd, læseuge eller læsetræning, så kan det være fint at der også bliver lidt tid til at reflektere over indholdet. Det kan man gøre, mens man laver sin egen fødselsdagsønskeliste.