”Ja, nu skal I høre. Der var noget helt galt! Og vi var altså også hos bageren …” Siger Karl og Emilie i munden på hinanden.
Kan børn være i deres virkelighed og i fantasien på samme tid? Snildt. Emilie og Karl er på besøg hos farmor og farfar. Da de vågner, vil de op at have morgenmad, men da de kommer ud af fjerene og ind i køkkenet, er farmor og farfar ikke at finde nogen steder? Lige meget hvor de leder tager alt sig underligt ud.
Det er som om verden er vendt på hovedet.
Opslag efter opslag oplever de to børn, hvorledes ting, der er helt utænkelige pludselig bare er tilfældet. Der er fx toiletruller i køleskabet, hunden steger pølser ved komfuret, der er en haj i håndvasken. Inde i badeværelset sidder sørøverkaptajnen i badekarret, medens Loch Næss uhyret kommer op af toilettet. Bedre bliver det ikke, da de kommer uden for og ind i Supermarkedet for slet ikke at tale om i Zoologisk have – eller hvor de nu kommer hen. Overalt møder de kendte størrelser i helt vanvittige sammenhænge. Det er grotesk og morsomt fundet på. Alle almindeligheder er såre mystiske – og hvert opslag ender med at stille spørgsmålet: HVAD ER DER GALT?
Men er det da ikke bare en drøm – i stedet for fantasi? På sidste opslag hvor de er gået hjem, venter farmor og farfar på ængstelige på dem. Hvor har I været spørger de? Og så fortæller børnene ellers løs til de bedsteforældre, der ellers bare havde været ude at købe morgenbrød.
For børnene i denne fine humoreske er alt skinbarlig og fantastisk virkelighed. De vågner ikke bare op, sådan som i sin tid Palle gjorde efter drømmen, hvor han oplevede sig helt alene. Her går det fantastiske hånd i hånd med det virkelige – og de underlige sammensætninger af hverdagsting.
Gitte Ladefoged har oversat 26 bøger. Desuden har Gitte Ladefoged skrevet og redigeret adskillige bøger. som: Jeg vil ikke ha tøj på og Jeg vil ikke have børstet tænder og Rasmus Klumps bog om trafik.
Bo Odgård Iversen er kendt som illustrator til mange billedbøger som fx Hulter-Bulter-Folket, Don Quixote (med tekst af Kåre Bluitgen), Grønskolling og andre gode historier.
Det er en fin bog at læse sammen med små børn. Der er ikke meget tekst undervejs, den behøves heller ikke, for dette er først og fremmest en samtalebog, hvor man skal finde de steder, hvor absurditeten går amok og samtale om dem, og der er nok at tage fat på. Jeg er sikker på, at de små drenge og piger vil finde stor underholdningsværdi i bogen.
Denne hyggelige billedbog er først og fremmest en førskolebog.