Ikke en film med lykkelig slutning

‣ Forfatter: Staffan Cederborg

‣ Oversætter: Nanna Gyldenkærne

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 219,-

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 182

‣ ISBN: 978876383950

Alt hvad man gør, betyder noget. Og det som man ikke gør, betyder også noget. Den sætning rummer tematikken, der går igen I “Ikke en film med lykkelig slutning”.

Der skal være stor ros til Zoom-seriens koncept. Her skrives god og kompleks ungdomslitteratur om relevante emner, og der skrives i en form og et sprog, der kan læses uden særlige læseudfordringer. Det er godt. Der kan være masser af indhold også i en bog, der er på 180 tynde, smalle sider med stor skrift.

Det er Matti. Han har trillet kontorstolen hen til sengen og bøjer sig ned over mig. Farmors halsbånd med den røde rubin hænger som et pendul  fra hans hånd. Jeg sætter mig op og trækker kæden til mig.

Du kan ikke ligge her og surmule længere, siger han.

Sådan er de for Hyben. Hans farmor er død, hun har efterladt ham et halsbånd med en rød rubin, men hun har også givet ham anledning til at tænke over meningen med tilværelsen. Studievejlederen vil også have ham til at tænke over tilværelsen, og midt i det hele er hans kammerat Matti, hans forelskelse i Ramona og så er det Hanna, der er usynlig for de fleste, fordi hun er grå og tavs.

Det er således et realistisk hverdagsliv i det svenske, hvor drengene mødes med pigerne på cafe og til skolefest, og hvor Frida, den forhenværende kæreste også er med. Det er rammen om den mere eksistentielle angst for tilværelsen, der får Hyben til at reagere underligt, når de voksne iagttager ham.

Heldigvis når Hyben frem til, at man selv har et ansvar.

Men det her er ikke en film med lykkelig slutning. Det er mit liv, og jeg må selv bestemme fortsættelsen. Så tager jeg en beslutning.

Sådan står der sent i bogen, og det er således hverken moderen, vennen eller studievejlederen, der tager valget for Hyben. Det er ham selv. Så hopper han ud på dybt vand, men det er med visheden om, at han nok skal nå til overfladen igen.

”Vil du virkelig gerne gå på naturlinjen”, spørger Lisbet.

Lige nu vil jeg bare gerne dø.

http://issuu.com/rosinanteco her kan man læse første afsnit af bogen.

http://rosinante-co.dk/

http://rosinante-co.dk/forfattere/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.