Jeg henter solen ned

‣ Forfatter: Jandy Nelson

‣ Oversætter: Kina Bodenhoff

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 249,-

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 458

‣ ISBN: 97887021753

Her er jeg. Jeg står ved min skulptur i atelieret på CSA med en firkløver i lommen. Jeg tilbragte hele formiddagen på hænder og knæ i en kløverbevoksning uden for skolen til ingen verdens nytte – den var plukket ren. Men så, heureka. Limede jeg et fjerde blad på en almindelig trekløver med superlim, pakkede den ind i cellofan og lagde den ned i lommen på min sweatshirt til løget.

Sådan er Jude. Hun er overtroisk, men hun omgår måske sandheden på sin egen måde. Hun har en tvilling Noah, der er en meget talentfuld tegner. De søger begge ind på en kunstskole, kun Jude kommer ind. Nu fortæller de hver deres historie, der foregår fra de er 13 til de er 16—17 år. Noah fortæller hvad der skete indtil moderens død, og Jude fortæller, hvad der skete efter moderens død. Det er Californisk, der er fart over dialogen, det sker i San Fransicso, der er kærlighed, mobning, homoseksualitet, svigt fra forældrene, kunst og det, der ligner og så er hele fortællingen båret frem af et ungt sprog med masser af dialog.

En fiks komposition rammer det hele ind. Det er altid interessant for læseren, når der eksperimenteres med kronologi, synsvinkler og fortæller, og så får man såvel en nogenlunde troværdig miljøskildring, som et medrivende plot.
Det er amerikansk, og når man sammenligner med danske og nordiske ungdomsbøger, så er der på ingen måde samme litteære tyngde i ”Jeg henter solen ned”, men der er en spændende fortælling, der er underholdende og som holder læseren fast. Og det er også godt.

Forfatteren skriver som en ung i San Fransisco endskønt hun er årgang 1965.

Trailer: http://www.gyldendal.dk/
Uddrag: https://reader.pubhub.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.