“When you’re down and troubled
And you need a helping hand
And nothing, nothing is going right
Close your eyes and think of me
And soon I will be there
To brighten up even your darkest night”
(Carole King, 1971)
Sidste år udkom Karen Vad Bruuns fremragende lejrskoleroman Overkøje / Underkøje (Jensen & Dalgaard, 2019). Nu er hun tilbage med Kære Freja.
Kære Freja er modsat forgængeren ikke en kollektivroman, men en indfølt og indlevet jeg-fortælling, fortalt af Freja, der netop har skiftet skole og by efter forældrenes skilsmisse. Aarhus er skiftet ud med Lille Lorteby og skolen der.
Freja føler sig ensom, selvom hun ikke er alene i klassen, og trækker sig fra klassefællesskabet. Derhjemme i lejligheden, omgivet af morens uudpakkede flyttekasser, er hun den voksne i forholdet til moren Louise.
Nogle gange presser ting sig bare på og forandrer alt. Således også for Freja. 7. klasserne på skolen skal opføre musicalen Grease, og Freja ”kommer til” at melde sig som korsanger i orkestret. I det orkester befinder Benjamin og Sara også. De to bliver helt centrale figurer i fortællingen.
Derhjemme finder Freja, mens hun roder i morens flyttekasser efter en indspilning af Grease, morens dagbog fra dengang hun var på Frejas alder, skrevet og adresseret til en fiktiv Freja. Dagbogen viser sig at være en vej ind til en forståelse af både moren og, for Freja, sig selv.
Godt hjulpet af musiklæreren Pernille, Sara, Benjamin, musikken til Grease, og i slutningen moren, viser Freja sig som en pige, der er i stand til at gennemføre, hvad hun sætter sig for på trods af, at hun er usikker, smaskforelsket og alene.
Som i Overkøje / Underkøje spiller skolen, klassen og især læreren en væsentlig og positiv rolle i romanen. Her i Kære Freja møder læseren den relationskompetente og fagligt dygtig skolelærer, Pernille.
Hos Karen Vad Bruun er vi endnu ikke kommet til de helt almindelige ”leverpostejdage” i skolen. Begge hidtidige romaner udspiller sig på baggrund af mere spændende skoledage. De dage der har været så hårdt ramt af alle mulige spareknive, tests og fagfaglige læringsmål. Godt, at betydningen af disse projekter bringes frem i lyset, også i litteraturen rettet mod de unge.
Kære Freja udspiller sig på baggrund af et skønt soundtrack af gammel musik. Carole Kings sang You´ve Got a Friend (Tapestry, 1971) spiller en helt central rolle som temasang for og i romanen; men måske kan Kære Freja også lokke unge læsere til at rode i familiens gamle LP´er, CD´er eller ude på Youtube efter bands som The Doors og Jim Morrison og Freddy Mercury.
I disse år gør bogen opmærksom på sig selv som bog – værkets ”bookishness”. Omslaget på Kære Frejaer udformet som en flyttekasse, man åbner og ser ned i – og øverst ligger morens dagbog med Kære Freja på dens omslag. I romanen citeres morens dagbog ikke bare. Her bringes uddrag, udformet som håndskrevne noter med små illustrationer. Det er Malene Hald, der står for den grafiske tilrettelægelse af bogen og den håndskrevne tekst. Resultatet er blevet en særdeles smuk udgivelse, hvor indholdet og udtrykket smelter sammen til en vellykket helhed, der sammen fortæller Frejas historie.
Kære Freja anbefales varmt til frilæsning, og ikke mindst til danskundervisningen af de ældste tweens og yngste teenagere omkring 6. – 7. klasse. Romanen rummer et stort undervisningspotentiale, spændende fra æstetiske samtaler om romanens temaer, ensomhed, kærlighed, m.m. og dilemmaer som det, at veninden måske er forelsket i ham, man selv er interesseret i, til brugen af jeg-fortæller, komposition og sprog. Det er særdeles svært ikke at holde rigtig meget af Kære Freja.