Kærester?

‣ Forfatter: Puk Krogsøe

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 102

‣ ISBN: 9788711901212

”Kan man virkelige få tights i den størrelse?” siger Maja stille til Ditte, der sætter sin taske på bænken. Ditte fniser. Selma får et sug i maven. Hun ser over på Katja for at finde ud af, om hun har hørt noget. Men hun smiler til Selma. Godt, tænker Selma. Maja skal ikke få lov til at ødelægge det her.

Selma er blevet venner med Katja og Anne, og de har deres egen klike i klassen. Maja og Ditte er del af en anden klike. Imellem dem står Hjalte, Benjamin og alle de andre drenge, der på misundelsesværdig vis går ubekymret gennem klassens mange intriger.

Kærester? er bog nummer to i serien Selma, og her er Selma på vej til at blive mere selvstændig. Det ser man blandt andet, da hun opdager, at hun slet ikke vil have de samme sorte Nike-tights, som de førende piger i klassen, Maja og Ditte, har fået, men meget hellere vil have farvestrålende tights. Der er flere situationer i bogen, hvor Selma tager sine egne beslutninger og ikke blot følger strømmen, og det tyder godt for de kommende bøger i serien.

Selma skriver fortsat i sin dagbog, som mormor har givet hende. En af dagene skriver hun:

Hvis jeg skulle kysse nogen, så skulle det være Hjalte. Jeg er så vild med ham. Jeg har aldrig haft sådan en følelse før. Når han kigger på mig, kan jeg ikke koncentrere mig om noget. Der er ikke andre end Katja og Anne, der må vide det. Håber ikke, Nora siger noget. Mormor siger, at der findes dårlige hemmeligheder, det er dem, man får ondt i maven af, og der findes gode hemmeligheder, og det er dem, man bliver varm af. Denne her hemmelighed er god.

Sådan bliver dagbogen en opsamling på Selmas dage.

Selma er en fin serie til målgruppen. Nogle piger kan forhåbentlig tænke over, hvordan de påvirker andre, knap så tjekkede piger. Katja, Anne, Maja, Selma har alle noget at kæmpe med, og de kunne støtte hinanden fremfor at føre en tåbelig kampagne for at holde nogen inde og andre ude. De skulle have SKAM-citatet fra Noora hængende over døren: Enhver du møder kæmper en kamp, som du intet ved om. Vær venlig. Altid.

Puk Krogsøe
Info om bogen på Carlsens hjemmeside – med læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: