Jes går i en velfungerende syvendeklasse. Det synes han selv, og lærerne er enige. En dag kommer der en ny dreng i klassen; men drengen er ikke en almindelig dreng. Han hedder Joakim, bliver kaldt Jokke – og så er han klovn. En rigtig cirkusklovn med store sko, sminket ansigt, orangerødt hår.
Klassen forsøger at tage godt imod ham – men det lykkes bare ikke. Nok fordi Jokke er en klovn og endda en temmelig irriterende en af slagsen. Han forstyrrer, driller, tuder for et godt ord og er overfjollet. Og der er masser af indicier, der peger på, at det er Jokke, der ødelægger klassens bold, laver hærværk på klassens smartboard og i det hele taget skaber uro og irritation i den ellers velfungerende klasse. Og en dag bliver det for meget; og så skal Jokkes sættes på plads.
Det er et meget velfungerende greb Henrik Einspor laver; at man virkelig synes Jokke er utrolig irriterende, men hvor langt vil man gå med sin egen irritation og har nogen fortjent at blive straffet på den måde? Glidningen sker næsten umærkeligt og det skaber både en klaustrofobisk og creepy stemning, samtidig med at det tvinger læseren til at tænke over sin egen rolle.
Lixtallet er usædvanlig lavt, 11. Men det er ikke en nem bog at forstå. Og det er enormt dygtigt af Einspor at fortælle en mobbehistorie, der får læseren til at tænke over sig selv og sine egne valg, på en så enkel sproglig måde. Det er meget imponerende.
Klassens klovn vil egne sig glimrende til børn fra sjetteklasse – især dem der har læsevanskeligheder, men den kan sagtens læses af andre også.
Velfortalt og godt konstrueret bog til mellemskolebørn med læsevanskeligheder. Lixtallet er lavt – men det er ikke en nem bog at forstå og den får i høj grad læseren til at tænke. Hvad vil man mere?
Forlaget Løse Ænder – Klassens klovn