Krystaltronen

‣ Forfatter: Martin BrændstrupMay-Britt Brændstrup

‣ Forlag: Facet

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 179,00

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 218

‣ Sværhedsgrad: Lix: 27

‣ ISBN: 9788792879295

Makathe rynkede panden. ’Jeg sagde: Sæt dig!’
Victoria rakte ud efter sin vrede – efter sit raseri. Hun klemte læberne hårdt sammen. Ikke en lyd slag ud mellem hendes læber. Hun fikserede sit blik på hans iskolde øjne.
Det gik et øjeblik, hvor intet skete.
Så trådte Makathe et skridt frem, greb hende og løftede hende op i vejret. Victoria slog ud med begge arme, men det blev kun til huller i luften.
Upåvirket af hendes modstand bar Makathe hende hen til tronen og satte hende på den. Straks han slap hende, ville hun springe op igen.
Men i samme sekund Victoria rørte tronen, følte hun DET!

Victoria er halvt dansker, halvt canadisk indianer. Efter sin indianske (nu afdøde) far har hun arvet nogle ganske særlige magiske evner, og i bind 1 blev hun indviet som sin fars stammes Tordenfugl – en særlig magisk position – til trods for at Victoria egentlig bare er en ganske almindelig dansk 14-årig pige, som helst vil bruge sine nye magiske kræfter på at blive populær. Hun har troet (i bind 1), at hendes skrøbelige knogler skyldes knogleskørhed, men det er i virkeligheden tegnet på, at hun er Tordenfugl. Tordenfugle er nemlig af natur meget skrøbelige, men når de drikker en bestemt mikstur bliver de nærmest uovervindelige.

I denne bog kidnappes hun af sin stammes ærkefjender: Karpaterne, som holder til i Tyskland. De har infiltreret Victorias hjemby i form af en familie med to børn: pigen Rosa på Victorias alder, samt den lidt ældre dreng Roberto, som er mere end almindelig lækker. Da Victoria bliver bortført, tager hendes stedfar John, hendes veninde Beate, og indianerdrengen Jeremy, som sendes til Danmark for at hjælpe Victoria med at bruge sine evner til noget fornuftigt, til Tyskland for at redde hende ud af Karpaternes klør. Derfra flygter Victoria, Beate og Jeremy ved hjælp af magi til Canada.

Der er handling nonstop. Og samtidig er der god plads til kærlighed, venindesammenhold, og andre ting, som optager almindelige 14-årige piger, samt spændende viden om canadiske indianere og deres åndeverden. Der er en hjælpsom liste over personer i starten af bogen, som er uvurderlig for læsere, der har svært ved at holde styr på alle personerne.

Der er ting i handlingen, der får én til at studse lidt. For eksempel at veninden Beate får lov til at tage med for at redde Victoria fra Karpaterne, som tidligere uden skånsel har slået folk ihjel (Victorias faster blandt andre). Børnenes sprogkundskaber er ret imponerende, for ligegyldigt om de er i Danmark, Tyskland eller Canada, så kan de tale og forstå sprogene flydende. Og så er det ualmindeligt heldigt for Victoria, at hun nåede at få sin dagbog med, da hun blev kidnappet, for den skriver hun i undervejs.

Historien bliver dels fortalt i 3. person, dels gennem nogle få indslag fra Victorias dagbog. Sproget er ikke helt troværdigt. Det er de færreste 14-årige jeg kender, der bruger udtryk som ’det huer mig ikke’, ’det rørte mig dybt’, eller som taler om ’tankespring’ og fortidens ’sorgløse tid’.

Forsiden forestiller en pige, som er noget ældre end Victorias 14 år, samt to unge fyre (indianeren Jeremy og karpateren Roberto). Denne bog er bind 2 i en serie, og det er en klar fordel at have læst bind 1 (det har denne anmelder ikke). Første bind hedder Tordenfuglens arving

Er man til indiansk magi kan man med fordel også læse Kelley Armstrongs serie Mørkets oprør (1. Tegnet og 2. Flugten), der ligeledes handler om en ung pige (her selv indianer).

Der er masser af action, men man skal være klar til at sluge en del kameler undervejs. Kan man det, skal man nok blive revet med. Bogen lægger op til endnu en fortsættelse. Den føler jeg ingen trang til at læse.

http://forlaget-facet.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Louise Greiner

Har læst bøger altid og altid! Louise blev uddannet til børnebibliotekar i 1994, og har siden da tvunget gode bøger ned i halsen på alle som gad lægge krop til. De sidste 14 år er det primært gået ud over børnene i Albertslund, når de lægger vejen forbi børnebiblioteket. På sidelinjen er hun freelance konsulent hos et større forlag, og blogger om bøger både privat og i arbejdsøjemed. Når hun ikke læser, kæmper Louise en halvhjertet kamp mod ukrudtet i haven, ser film, spiller rollespil, cykler og går vild i skoven, mens hun tænker store tanker. Louise læser mest fantasybøger, historiske romaner, smukke og skæve billedbøger, tegneserier og bøger om seje piger.