Lars er LOL

‣ Forfatter: Iben Akerlie

‣ Illustrator: Solveig Agerbak

‣ Oversætter: Elisabeth Kiertzner

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:11+

‣ Sidetal: 232

‣ ISBN: 9788702231748

Amanda er vendt tilbage til skolen efter ferien, og hun er stadig håbløst forelsket i klassekammerat Adam. Ferien har på ingen måde afhjulpet forelskelsen i den fuldstændigt uopnåelige fyr, der er komplet ligeglad med hende, og som nærmest mobber hende. Amanda beslutter sig derfor for endelig at glemme ham og holde forelskelsen på afstand.

Amandas bedste venner er Sari og Kay. Amanda hænger ud med dem hver dag, og de er hendes trofaste støtter, men da der kommer en ny elev i klassen, sættes venskabet på en prøve. Den nye elev hedder Lars, og han har Downs syndrom. Klassen skal samtidig have venskabsvenner fra 0. klasse, og Amanda bliver udvalgt til at være venskabsven med Lars. Lars kommer til at sidde ved siden af Adam i klassen, og det er ikke lige det, Amanda har brug for, når nu hun forsøger at forholde sig neutral i relationen til Adam.

Venskabet med Lars er forbundet med svære følelser og dilemmaer, og Amanda må træffe nogle modige valg for at være tro mod sig selv. Samtidig er det dog også et skørt og befriende venskab, hvor Amanda kan glemme tiden og drikke caffe latte, spise ”snegleslim” eller ”marsvinemos” og opfinde magiske besværgelser.

“Lars er LOL” er en historie, der åbner op for refleksioner over, om vi alle er ligeværdige som mennesker uafhængigt af diagnoser og popularitet. Akerlie fremstiller dilemmaer og grænseoverskridende handlinger åbent og konfronterer teenagelæseren med digital mobning, mens hun samtidig anerkender, at vi kan ende i et fællesskab, vi ikke har lyst til at være en del af, men som det er svært at finde vejen ud af og sige fra i forhold til. Bogen fortæller en historie om at have mod til at gøre det rigtige og stå op for sig selv og for andre i akavede og svære situationer, og den viser, at man kan komme igennem de sværeste ting, hvis bare man ser realiteterne i øjnene og handler. Det nytter at forsøge at sige undskyld og forklare.

Akerlie sætter med “Lars er LOL” nogle væsentlige emner på dagsordenen på en let og ubesværet måde, der ikke dunker læseren i hovedet eller bærer præg af at være en løftet pegefinger. 

“Lars er LOL” er norske Iben Akerlies debut og er desuden den første roman i serien “Amanda”.

Iben Akerlie
Info om bogen på Gyldendals hjemmeside – med læse- og lydprøve

Anmeldelsen er skrevet af Leena Bækdal Jensen

Leena Bækdal Jensen er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder som koordinator for Pædagogisk Læringscenter på Tingbjerg Skole. Desuden studerer hun på masteruddannelsen i Børns Litteratur og Medier. Leena er især stærk som anmelder af læsestof for mellemtrinnet