Likehunter

‣ Forfatter: Sara Ejersbo

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 179

‣ Målgruppe:13-18 år

‣ Sidetal: 176

‣ ISBN: 9788702310832

”I frikvarteret poster jeg et virkelig dumt billede af mig selv. Jeg har tegnet øjne på papir og klistret dem uden på mine egne øjne, og så sidder jeg og hænger på en stol, som om jeg sover. Det har allerede fået åndssvagt mange likes. Der er bare ikke noget, der slår den følelse af at klikke ind og se, at det vælter ind med likes.”

Det er Sara Ejersbo, der her fortæller om Silja Marias liv som gymnasiepige. Det er også fortællingen om Siljamaria, altså den person, Silja er på de sociale medier. På første side møder læseren Silja Maria, der er på all inclusive-ferie med sine forældre. Det er Alex også. En mørkhåret fyr med glimt i øjnene og smukt hår. ”Likehunter” er fortællingen om kærligheden og forelskelsen mellem de to, og med deres forhold følges også en SoMe-fortælling, for alt i Silja Marias liv gøres op i likes på instagram. Alt, hvad hun oplever, ses i et hashtag. Kapitlerne i bogen er alle benævnt med hashtags. Det er #dagenderpå, #outofmycomfortzone, ”kannæstennåminetæer, eller #hyggeaften og #bareskydmig.

Sociale mediers indflydelse fylder meget. Dette bliver tydeligt i denne bog, som også viser, hvordan man kan tage afstand fra ”likehunting”. Samtidig er Alex som ung og #stræbendemodstjernemusiker nødt til at have et liv på de sociale medier. Kan man opleve noget i virkeligheden, uden at give det liv på de sociale medier? Det er en konflikt, som Silja Maria og Alex og alle deres venner befinder sig i.

Bogen giver ikke et firkantet svar, men lægger op til læserens egen refleksion.

Det er en bog i Gyldendals Spurt-serie: bøger for unge, store historier der er kort fortalt. Det er fremragende, at der skrives bøger som dem, der findes i Spurt-serien – fx “Likehunter”. De er henvendt til unge, de møder unge i øjenhøjde, de tager unges problemer alvorligt, – og så er de korte, letlæselige og overskuelige. Alle bøger skal ikke have et lixtal under 25, men der er brug for god og læseværdig litteratur, der kan læses af alle – også de mindre trænede læsere.

 

 

 

Links: Om Sara Ejersbo

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: