Det er rengøringstid i familien, men Jens og far gider ikke hjælpe mor og søster, så de forsøger i stedet at snige sig af sted til svømmehallen. Deres forehavende bliver dog opdaget, men i stedet for at blive vred, tilbyder mor til deres overraskelse at ompakke deres taske med rene håndklæder, før hun lader dem tage af sted.
I omklædningsrummet viser det sig dog, at mor alligevel ikke var så storsindet; hun og søster har byttet deres badebukser ud med badedragter, og drengene må slukørede tage hjem og gøre rent, mens pigerne godter sig og slapper af i sofaen.
Kuhns illustrationer er bogens bærende element, mens teksten stort set udelukkende er dialog.
Disse er helsides og fremstår som en gennemført kollage af farvet karton og farveblyant; alle illustrationer er holdt i sort/hvid og røde og blå nuancer.
Fortællingens omdrejningspunkt er kønsroller – og disse er tegnet så stereotypt, at man som læser af en moderne børnebog som denne, må spørge sig selv, om der er tale om en karikatur:
Kvinderne står for husførelsen og styrer denne med hård hånd, mens mændene er dovne og uforstående og forsøger at stikke af fra huslige pligter. Dette forpurres af den snedige og lidt giftige kvinde, der udsætter mændene for den ultimative latterliggørelse – at skulle iføre sig kvindetøj!
Altså en lang udstilling af normforståelser af, hvordan man er og gør – og hvad man kan og må som henholdsvis kvinde og mand.
Det bliver dog på intet tidspunkt særligt klart, hvorvidt der reelt er tale om en karikatur; den politiske ukorrekthed skinner ingen steder igennem, hvilket giver denne anmelder en nagende fornemmelse af, at forfatteren ikke selv ser problemet i sin fremstilling.
Men lad ret være ret – bogen er fin og brugbar i sit udtryk, og lægger i den grad grundlag til en snak med de ældste børnehavebørn og yngre skolebørn om, hvad kønsroller og kønsforståelse er for noget.