Luca og den skjulte naziskat

‣ Forfatter: Stephan Randahl

‣ Forlag: Krabat

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 269 kr.

‣ Målgruppe:10 - 14 år

‣ Sidetal: 146 sider

‣ ISBN: 9788794433761

”Luca havde svært ved at fjerne blikket fra de mange tusinde mindeplader, der lå i snorlige, endeløse rækker lige foran ham. Det var nogle måneder siden hans klasselærer havde fortalt om nazisternes erobringer i Europa under 2. verdenskrig. Nu stod han selv på den tyske krigskirkegård uden for landsbyen Maleme på Kretas nordkyst.

Der døde flere tusinde, udbrød Luca. Er det ikke for vildt?”

De to søskende Luca og Sara er med deres far ”hjemme” på Kreta, hvorfra faderen stammer. Nu skal de hjælpe bedsteforældrene med at renovere en gammel ruin, så den kan blive til et herlig bed & breakfast-sted.

De finder et skjult kælderrum, da de er i gang med nedbrydningen af nogle mure i ruinen. Og her, – ja, her gemmer der sig en skjult skat fra tyskernes  tid på øen under anden verdenskrig.

Det er en spændende krimi, hvor meget er virkelig ”krimi-agtigt”. Der er nogle håbløse polske banditter, der også er på jagt efter de forsvundne ravtavler, som nazisternes skat formodes at bestå af. Banditterne er ikke specielt vakse, de har en ”boss”, der heller ikke er helt skarp, og Luca og Sara klarer sig igennem de mange prøvelser, de udsættes for.

Der er hemmelige kort, skjulte gange og tunneller, og der er brug for mange lommelygter. Helt klassisk krimikoncept til børn, men det er også med en lille historisk sandhed inde på siderne. Bag i bogen er der to sider med beskrivelse af det ravkammer, der under anden verdenskrig blev flyttet fra Skt. Petersborg til Kønigsberg, hvorfra det senere forsvandt, da de allierede bombede her.

Der er også to sider med opskrifterne på gode mandelsmåkager og Farmors Moussaka.

Bogen er første bog i serien om Luca og Sara og deres eventyr ved Middelhavet. De skal nok opklare flere mysterier. Det er godt fortalt historie, der er supergod til læsetræning (og uhyggelig og hyggelig læsning) for børn i alderen fra 10 – 14 år.

 

Læs mere om forfatteren og bogen HER

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.