Må jeg få mit gulvtæppe med hjem til mor?

‣ Forfatter: Anne Sofie Hammer

‣ Illustrator: Sira Stampe

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788763858823

Genkendelsens glæde er altid rar. Det gælder både for børn og voksne, og der er mange, der vil kunne genkende den hverdag, som Magda færdes i.

Magdas forældre er skilt, og derfor skal hun hver fredag pakke en taske, når hun skal fra det ene hjem til det andet. Og når nu der ikke er køleskabsmagneter, tæppe, Villads fra Valby og ordentlig spegepølse hjemme hos mor og Anders, så må man jo medbringe det selv. Det har bare den uundgåelige konsekvens, at tasken bliver enormt tung. Dog er der ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget: Den store taske kan fx bruges som kuffert, når man leger ferierejse med vennerne i børnehaven. Turen skal helst gå til Grækenland, hvor man kan få al den is, man kan spise. Det siger August i hvert fald. Magdas mor bliver dog noget mellemfornøjet over de mange ting i tasken, særligt fordi Magda mangler sin cykelhjelm, der i kampens hede blev efterladt hos far.

Der er noget dejligt befriende over denne korte hverdagshistorie om Magda fra serien om Mageløse Magda. Alvoren til trods er det ikke synd for Magda, at hendes forældre er skilt. Hun agerer i det, som børn bedst kan, og hun er ikke sen til at prøve grænserne af hos både mor og far. Hun er en begavet lille pige, der tænker hurtigt og selvstændigt. Og det er også nødvendigt, for de to hjem er meget forskellige. Magda pendler mellem sin hipsterfar med køleskabet fyldt med økologi, soyamælk og rod i almindelighed til morens mere stilrene hjem med kæresten Anders i gråt jakkesæt og slips.

Den lidt kaotiske, men samtidig kærlige hverdag vil frembringe genkendende nik og måske smil hos mange læsere. Det gjorde det hos mig. Jeg sidder med den samme fornemmelse af denne bog, som jeg har af Alberte Windings Allerbedste Betty-bøger. Ligesom Winding har Anne Sofie Hammer allerede vist med sine Villads-bøger, at hun kan ramme børns hverdag. Jeg falder for hendes evne til at skrive en troværdig og virkelighedsnær dialog, der ikke bliver pladderpædagogisk eller overbærende. Det gider børn ikke høre på. De vil grine og lege med, når hele Magdas taske pakkes ud i børnehaven, så den kan bruges i legen.

Ser man godt efter på Sira Stampes illustrationer, spotter man flere fine detaljer, såsom opslag om ferietilmelding, meddelelsen om tre tilfælde af lus og desuden fornuftige far, der husker de blå futter, da han afleverer Magda om morgenen. Hvem har ikke prøvet at sætte sig ud i bilen med dem på? Det er alt sammen indslag, som vil vække genkendelsens glæde og dermed engagement hos børn.

Hvis det ikke allerede er sket, så sørg for at købe bogen til børnehaven og indskolingen og sørg for, at børnebogssamlingen derhjemme får et nyt medlem. Der er masser af børn som Magda, og der er masser af børn, der kender en Magda, en August, en Selma eller en Mathias, som også bor to steder, og som kommer slæbende med diverse tilbehør i børnehaven hver fredag.

Anne Sofie Hammer
Sira Stampe
Info om bogen på Høst & Søns hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.