Min morfar

‣ Forfatter: Helle Laursen

‣ Forlag: ABC Forlag

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Pris: 230 kr.

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 32 s.

‣ ISBN: 9788779163966

”Min morfar står på sin bådebro næsten hver dag og fisker. Han holder skruen i vandet og fortæller om langfart, hallunker, starutter og makrelslugere. Han er ikke pensionist – han er en vaskeægte søulk.”

Morfar er ikke bare en helt almindelig pensionist – han er en vaskeægte søulk. I Min morfar beskriver barnebarnet levende morfaderens udskejelser fra et langt liv som sømand med eventyr på verdenshavene.

For mig at se er Min morfar ikke så meget en bog, man skal læse som en historie men mere en fordybelsesbog, hvor man kan bruge lang tid på at gå på opdagelse i alle de mærkværdige billeder, de mystiske og gammeldags ord, der bliver brugt. På den måde er der i bogen virkelig lagt op til dialogisk læsning og en masse gode snakke om ord – her får barnets fantasi lov til at udfolde sig frit – især ved de ord, højtlæseren muligvis ikke selv kender betydningen af (det skete måske, ahem, en enkelt gang eller to, da jeg læste den for mine børn).

En anden anmelder brugte ordet scrapbog om Min morfar, og det er faktisk ret godt udtrykt, synes jeg.

Billedbogen Min morfar er Helle Laursens debut. Forfatteren er uddannet bibliotekar og designer, og det bliver spændende at se, hvad der kommer af udtryk fra hendes hånd fremover.

Min morfar

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.