Mirja 4, En spådom af is

‣ Forfatter: Gunvor Ganer Krejberg

‣ Illustrator: Rebecca Bang Sørensen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 149,00

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 215

‣ ISBN: 9788702278934

”Mirja lader blikket glide hen over køkkenbordet, men mor har ikke lagt nogen bog frem. Hun har sikkert glemt alt om det i farten. Mirja kan ikke lade være med at tænke på, at det var far, der valgte den bog, hun fik med, da hun startede i læsehulen. ”Strandalfernes magiske liv”, hed den. Far havde hjulpet hende med at læse.”

Nu er Mirjas far forsvundet. Ingen ved, hvor han er. Moderen og Mirja og de to små brødre må klare sig alene, men Pavlos dukker ofte op for at hjælpe til. Det bryder Mirja sig ikke om. Mirja hjælper sin mor, hun følger de små brødre til læsehulen, så de ikke selv skal flyve i det urolige vejr. Sådan ser hverdagen ud. Men så sker der noget. Faktisk sker der en hel del.

Mirja, En spådom af is er 4. bog i serien om alfepigen Mirja. Det er en bog på 215 sider, hvor mange konflikter kan udfoldes. Der er veninderne Lissa og Bela, der er de faste venner Sibbo og Pelle, der er moderens kamp for at få det til hænge sammen, så de kan klare vinteren, det er Pavlos, der er lidt skummel og mistænkelig. Personerne (hvis man kan kalde alfer, skader og pindsvin for personer) er tegnet
nuanceret og med både gode og dårlige sider.

Bogens illustrationer er af Rebecca Bang Sørensen. De er stemningsskabende og får alfekolonien til at lette fra de tunge emner, når man ser de tre små alfepiger i klokkeblomstlignende outfit. Bang Sørensen kan også tegne den onde verden, de møder.

Mirja-serien (eller rettere bogen om Mirja og drømmestenen) fik Orlaprisen i 2018 i kategorien Flotteste bog at kigge i. Det er i høj grad Rebecca Bang Sørensens fortjeneste. Hun sagde dengang hun fik opgaven: ”YES! Jeg har altid elsket fantasy og eventyr, og i mit illustrationsarbejde har jeg bevæget mig mere og mere hen imod kun at illustrere inden for den genre. Men jeg manglede stadig at få lov at designe og tegne et univers, som ikke var primært befolket af mennesker. Så det lød som en ønskeopgave for mig.”

Det har vist sig, at det netop var hendes univers. Og Mirjas univers.

Det er en gave at få bøger, hvor historien er spændende, samtidig med at indholdet behandler nogle eksistentielle konflikter og problemstillinger. Hvornår er man ond? Hvordan tackler man jalousi? Hvornår skal man tilgive ondskab? Må man lyve? Bare lidt? Det er en flot bog at kigge i, det er en herlig serie at læse.

Forfatter Gunvor Ganer Krejberg
Illustrator Rebecca Bang Sørensen

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.