Mit navn er Justice, Mordene på Highbury House 1

‣ Forfatter: Elly Griffith

‣ Oversætter: Julie Rotne

‣ Forlag: Gad

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 199,00

‣ Målgruppe:10-12 år

‣ Sidetal: 240

‣ ISBN: 9788762733213

”9. oktober 1936
I samme sekund Justice Jones fik øje på skolen, vidste hun, at det var et sted, hvor der kunne begås mord. Det holdt hun naturligvis for sig selv. Taxichaufføren kunne meget vel være spion. Han havde godt nok ikke mælet meget andet end et suk, da han læssede Justices tunge kuffert op i bagagerummet, men Justice vidste, at hans tavshed ikke nødvendigvis var noget bevis for at han var uskyldig. Privatdetektiven Leslie Light sagde nemlig altid: Det vigtigste er det, den mistænkte IKKE siger. Det er det, du skal lytte til.”

I første bind i serien Mit navn er Justice  møder vi 12-årige Justice, som er kommet på kostskole. En virkelig gammel og forfalden engelsk kostskole, der har sovesale, idrætslærere og et virkelig dårligt køkken. Der er også koldt, den ligger langt ude på landet, det sner, og der sker virkelig underlige ting i de meget mørke nætter.

Justice er datter af en forsvarsadvokat, hendes mor skrev krimier med Leslie Light i
hovedrollen, men nu er moderen død og derfor er Justice endt på en kostskole.
Da hun ankommer til skolen, er en af tjenestepigerne lige død, og det er straks en sag for den unge wannabe-detektiv Justice. Sammen med tjenestepigen Dorethe og sovesalsveninden Stella tager Justice sig af at opklare sagen. Inden længe er der flere døde, og nok fører Justice lister over mistænkte, men det tager alligevel mange nætter, før sagen er opklaret.

Det er en typisk engelsk kostskolekrimi i stil med De fem-bøgerne, hvor forældre er
fraværende og hvor børn er handlekraftige. Hovedpersonen her er dog kun 12 år, og det
foregår i 1936, hvorfor der ikke er internet, mobiltelefoner (eller telefoner, for den sags
skyld). Det giver et gotisk miljø, hvor alt kan ske i de mørke tårnværelser. Sammen med krimiforløbet er der også de intriger, der vil være på en pigekostskole.

Det er en serie, og dette er første bind i serien. Det er en dreven (voksen)krimiforfatter, der skriver, og plottet er fint, troværdigt og absolut velegnet til børn i målgruppen.
Seriebøger er gode, når børn skal have læsetræning. Det kan man få, hvis man følger serien om Justice på Highbury House (hvem ved, hvor mange bøger der kommer). Sproget er letlæseligt, og selv om handlingen er henlagt til 1930’ernes England, så er det særdeles letværdigt.

Her har vi at gøre med en virkelig fin krimiserie til børn fra ca. 10 års alderen, som synes krimi, mord og mysterier er sagen!

Elly Griffiths hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: