Natulv

‣ Forfatter: Cecilie Eken

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 129, -

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 192

‣ ISBN: 9788763843133

På bagsiden står der: En fortælling fra en tid hvor natten var mørk og hjælpen alt for langt væk. Det er det også, men der loves også meget i forlagets omtale: Dette er en slags Downton Abbey –after – dark, det er med herregårde, tjenestefolk og overtro. SÅ er der lagt op til meget.

Løftet om en Downton Abbey-after-dark indfries ikke. Man bliver aldrig helt bekendt med hovedpersonerne. De forbliver i mørket og de lange gange som skygger og varulve.

Nethe er hovedpersonen, en forældreløs pige, der må klare sig som barnepige på herregården, hvor hun skal passe fruens mindste søn, Harald. Madam Søby, der residerer i køkkenregionen, tager sig lidt af Nethe, men det viser sig nu også, at Nethe fint kan klare sig selv.

Fortællingen er lagt tilbage i en gotisk herregårdstid, hvor Dracula elle Frankenstein ville have følt sig hjemme i skyggerne og bag de tykke mure. Man skal undre sig. Hvem er heksen i historien? Er det en hun eller en varulv, der lurer i mørket? Det får man svar på.

Cecilie Eken skriver som altid i et sprog med prægnans. En beskrivelse i indledningen lyder sådan: I det tågede daggry kan jeg akkurat ane gårdspladsen og alléen og skoven bag den. Det føles, som om nogen har lagt et koldt lagen omkring min krop, jeg skutter mig og folder armene over brystet; helt herop når havets kolde pust, selvom bølgerne kun høres som en fjern brusen, meget svagere end nede i Tvedbæk. Lidt til venstre ligger den lave staldbygning med tag af tegl, ikke strå. En ko brøler derovrefra. Bag mig rejser hovedhuset sig med røde mursten, skiffertag og kobber på tårnet. Det har så mange vinduer, at jeg opgiver at tælle dem. Dem trin af grå sten fører op til den udskårne hoveddør.

Sådan er Ekens sprog. Det er nuanceret, det er konkret, beskriver såvel stemning som udseende og der bruges masser af ”gode” ord.

Det er en fornøjelse at læse Cecilie Ekens sprog. Derfor kunne man også ønske er mere medrivende fortælling med et persongalleri, der kan ryste læseren og give mulighed for identifikation. Det får man ikke i så udpræget grad i denne bog.

Link: http://www.cecilieeken.dk

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.