Ny finsk tango

‣ Forfatter: (Ole Dalgaard)Oscar K.

‣ Illustrator: Teddy Kristiansen

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 248,-

‣ Målgruppe:15+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788771511468

Dette site beskæftiger sig primært med anmeldelser af børne- og ungdomslitteratur. Men ikke kun, for:

”Ny finsk tango” er endnu et vink med en vognstang om, at fordi noget er en billedbog, så er det ikke automatisk en børnebog. Det er Oscar K (Ole Dalgaard) og Teddy Kristiansens ”Ny finsk tango” endnu et eksempel på.

”Ny finsk tango” er en dybt gribende fortælling om sygdom, om at holde liv i ægteskabet, om døden, om det at ønske sig en hund man ikke må få – og så selvfølgelig om det at danse tango!

Steffen Brandt og TV2s ord: ”Så kys det nu, det satans liv!” var det første, jeg kom til at tænke på efter at have læst Oscar K og Teddy Kristiansens lille epos om intet mindre end livet, døden og det at leve.

Det er ikke første gang, de to laver noget sammen, og det mærkes. Teddy Kristiansens illustrationer supplerer på fremragende vis Oscar Ks ord i den lille tætte fortælling om det ældre ægtepar Hege og Lars Eriks stille og ensomme liv ude på kanten af tilværelsen.

Lars Erik ønsker sig brændende en hund, han ikke må få, så han passer i stedet sin gode gamle Fiat 500. Hege passer så samtidig sin gudfrygtighed, Gud og sine nervepiller.

Men én gang om året blomstrer ægteparret op og kører i Fiat 500’eren den lange vej op til Midnatsolens Land, hvor de danser tango fire nætter i træk i midnatsolens skær. I de fire dage og nætter glemmer Hege sågar sin Gud og lever fuldt ud  i dansens og kærlighedens vold.

Men ”Ny finsk tango” er fortællingen om sidste gang, Hege og Lars Erik oplever dette under. For da de kommer hjem falder de tilbage i deres gamle roller. Hen over vinteren forværres Heges tilstand. Hun bliver gennemsigtig, forsvinder fra hjemmet, bliver indlagt, og da solen vender tilbage om foråret, dør hun med netop det smil om munden, hun ellers kun havde, når hun dansede tango.

Går livet så i stå for Lars Erik? Nej, det går videre. Han passer hus, have, Heges gravsted og den hund, med det fantastiske navn Majakowskij, han langt om længe har fået.

”Ny finsk tango” er en hjertegribende lille fortælling, der netop har indfanget det essentielle, inderlige og indfølte ved tangoen. Det er sydamerikansk varme der smelter nordisk kulde.

Mest gribende er nok tegningen af Hege i ord og billede, der henlever en skyggetilværelse i hverdagen, men som så en gang om året lever fuldt ud.

”Ny finsk tango” er en fortryllende lille billedbog, der griber en om hjertet. Hege-figuren, der kun lever rigtigt, når hun danser tango, og ægtemanden Lars Erik, der stille og roligt støtter sig hustru i dagligdagen, men som også har sine drømme er svære at slippe.

Finsk tango er, for de interesserede, en særlig underart under tangoen. Om sommeren danses den hvert år under åben himmel deroppe, højt mod nord.

”Ny finsk tango” anbefales varmt til den voksne læser der ikke er bange for at reflektere over livet, dets afslutning og den rutine, der gør at Lars Erik stille og roligt er der for hustruen i hverdagen selvom han også har sine drømme. Som han får opfyldt.

http://jensenogdalgaard.dk/

http://www.oscar-k.dk/

http://teddykristiansenblog.blogspot.dk/

https://en.wikipedia.org/wiki/Finnish_tango

 

PS! Vladimir Vladimirovich Majakovskij (1893–1930) var en russisk digter, forfatter og dramatiker, der var blandt de fremmeste repræsentanter for den russiske futurisme!

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.