”Han spekulerede over, hvor skyerne kommer fra,
og han drømte om at sejle over havet på et skib,
der hed Korsika. Men havet er mørkt og koldt,
og på en måde var Odvold også bange for at flyve.”
Ude på Vindøen står et fyrtårn, og i fyrtårnet bor de to venner, fyrmesteren Oddvold og albatrossen Kattegat. Godt nok er Kattegat en klog fugl, men modig er den ikke, den er bange for at flyve. Det er de to venner, der drager ud på en fantasirejse. Tør Kattegat give slip?
”Oddvold og vindøen” er en fabulerende og fantasifuld billedfortælling om venskab og mod og om en rejse både ud i rummet og ned på havets bund.
Bogen er vinderen af en stor billedbogskonkurrence for debutanter som Gyldendal i Klareboderne udskrev i 2016 sammen med søsterforlaget Gyldendal Norsk Forlag.
Vinderen blev kåret på Nordisk Barnbokskonferanse i Stavanger i februar 2017, og det er det færdige resultat der nu er udkommet.
Svenske Anders Lindahl vandt først prisen for sin tekst, som Kathrina Skardsá så har illustreret. Verbalteksten og eventyret om de to, Oddvold og Kattegat, er i sig selv billeddannende, så det er noget af en illustratoropgave Skardsá på fornemste vis har løst.
Lidt ærgerligt har man fra forlagets side valgt, at bogen er delt tydeligt op i tekstbokse, der ikke føjer sig naturligt ind i og rundt om billedsiden. Bogen er helt klart tænkt som en oplæsningsbog med en klar rollefordeling. Barnet passer billederne, mens den voksne læser op.
Når man nu laver en nordisk konkurrence: Skriv, teckna, fortell er det herligt, at der i høj grad er blevet tale om et fællesnordisk projekt. Verbalteksten af Anders Lindahl var på svensk, oversat til et velfungerende dansk af Charlotte A. E. Glahn og så illustrationer af dansk-færøske Kathrina Skarðsá.
Teksten er aldeles velfungerende med sin fabulerende fortælling, men det er billedsiden, man kommer til at holde umådeligt af. Her er brugt flere forskellige teknikker med transparente illustrationer i akvarelfarver. Her er både poesi og drama, her er fiskebåde i havsnød på et stormfyldt hav, fantasifulde søuhyrer, vindmøller og især fugle og insekter i forskelligt perspektiv og til tider med briller på. Kathrina Skarðsá blandede dansk-færøske opvækst spores både i valg af motiv og i den måde havet fremstilles på. Der er normalt noget mere drama ude på de små nordatlantiske øer end i det sydfynske øhav. Det afspejler sig i illustrationerne.
”Oddvold og Vindøen” anbefales til daginstitutionen og til godnatlæsning ved sengelampens skær. Og så anbefales den til dem der er interesserede i billedbogen, eller visuelle tekster, og som gerne vil stifte bekendtskab med en ny og frisk illustrator og billedside. Her i ”Oddvold og Vindøen” får man vind i håret og frisk luft i lungerne.