Øgle

‣ Forfatter: Ingunn Aamodt

‣ Oversætter: Betty Frank Simonsen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 260, -

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 118

‣ ISBN: 9788702147278

Lægeromaner er en helt særlig genre indenfor litteraturen. De findes ikke længere i den traditionelle halvfjerdser-udgave med guldbelagte forsider og hede kys mellem læge og sygeplejersken, men de har tydeligvis sat spor i litteraturens verden.

”Øgle” af Ingunn Aamodt er en del af Gyldendals hjerteserie, hvor hovedparten af udgivelserne har en pink forside, og hvor lægeromanen har fundet sin arvtager.

Andre titler i serien lyder ”Mit bankende hjerte”, ”Farvel miss nice girl”, ”Himlen ved mine fødder” og ”Fuck dig, Johannes”, og så har man et bud på indholdet.

De handler om kærlighed og det, der følger med af jalousi, smerte og hævn. ”Øgle” har Mona og Patrick som de to hovedpersoner, mens øgle er den betegnelse rapperen EK giver Mona, da han  – i en samtale som Mona overhører – giver en beskrivelse af den pige, altså Mona, han netop har tilbragt natten med. Mona vil have hævn, hun skriver en raptekst, Patrick (hendes nørdede ven, der er trofast som få) skriver musikken og de får den udgivet. Sangen bliver et monsterhit, de optræder overalt – også i P3 Guld, og så bliver det ikke større.

Her hører EK dem spille. Det var også meningen.

Der er mange problemer, der tages op her. Kærlighed, anoreksi, fan-kultur, karriere kontra skole, kærlighed og endnu mere kærlighed. Man ved det, – den ægte kærlighed findes hos nørden, der har været trofast ledsager gennem hele bogen.

Alle problemer overvindes, anoreksien kommer der styr påp, pladekontrakten kommer uden større besvær, der er simpelthen ikke megen realisme i denne bog, men det kræver genren ”lægeroman” jo heller ikke.

Man kan forglemme den virkelige verden i et par timer, mens man læser med her på de tynde 110 sider. Man kan også ærgre sig over, at hele handlingsforløbet er så urealistisk og halvtredseragtigt, at det umuligt kan ramme en ung teenagers verden; men måske er det netop styrken her: Denne bog har ikke meget med virkeligheden at gøre, og til tider kan det være rart at sumpe til en drøm om en verden, hvor de gode vinder, og hvor den sande kærlighed har tålmodighed til at vente på Mona.

http://ingunnaamodt.wordpress.com/

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.