Over muren

‣ Forfatter: Michael Morpurgo

‣ Illustrator: Laura Carlin

‣ Oversætter: Louise Hvilshøj Andersen Trankjær

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 200

‣ Målgruppe:Fra 12 år

‣ Sidetal: 112

‣ ISBN: 9788771516401

Hey, Mahmoud! Mahmoud!
Kan du høre mig? Kan du se det her?
Dragerne flyver, Mahmoud! Dragerne flyver.

 

Sådan lyder slutreplikken i Over muren, som er en oversættelse af Michael Morpugos roman The Kites are Flying fra 2009. Muren i romanen er den, Israel har bygget på Vestbredden for at adskille Israels beboere fra indbyggerne i Palæstina.  Forlaget Jensen & Dalgaard har også sat fokus på muren ved at udgive Walid Daqqas roman Under muren, som er et moderne eventyr om den tolvårige Jud, der aldrig har mødt sin far, fordi han har siddet i fængsel hele hans liv. Tilsammen giver de to romaner unge læsere et indblik i børn og unges forhold i Palæstina, deres tanker, frygt og drømme og håb.

I Over muren er journalisten Max er taget til Vestbredden. Her bliver han gode venner med drengen Said, der er traumatiseret, tavs og ikke taler, men hvis familie forsøger at skærme ham mod alt det onde, der omgiver dem. Det er Saids historie, Max lægger stemme til.

Undervejs i fortællingen reflekterer Max over alle de mure, der er bygget; fra Den kinesiske Mur over Hadrians mur og Berlinmuren til denne. Alle har de haft til formål at splitte og adskille mennesker i et politisk spil.

Men Over muren er ikke en historie om had og splittelse. Den er derimod en fortælling om, hvordan de drager, der flyver på kryds og tværs af muren, sender fredshilsner. Håbet om fred ligger i høj grad hos børnene. Romanen giver læseren et billede af en virkelighed, ikke ret mange danske børn og unge kender til. Det er godt, at forlaget Jensen & Dalgaard gennem flere udgivelser har sat fokus på Palæstinakonflikten og livsbetingelserne for børn i disse områder.

Dragerne i Michael Morpurgos børneroman Over muren bringer et budskab om fred i en konflikt der for tiden ikke er ret meget fokus på i Danmark, for som der står på omslaget: ”Venskab kender ingen grænser.” Romanen er udstyret med illustrationer af Laura Carlin i sort/hvid, der underbygger fortællingen.

Både Under muren og Over muren anbefales varmt til (unge) læsere, der både indholdsmæssigt og fortælleteknisk ønsker at møde en anden virkelighed og blive klogere.

 

Link til forlaget

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.