Siden det skete, har Vitas far haft telefonen på lydløs. Når den ringer, lyser den blåt gennem hans joggingbukser.
“Skal du ikke svare?” spørger hun fra sofaen.
Han ser på skærmen, så åbner han ud til haven og stiller sig på terrassen. Vita kan se ham gennem vinduet, han står med siden til, munden bevæger sig, han nikker og piller i sine skægstubbe. Hun tænker på hans ord, dem, han vil skåne hende for, hun ser dem krybe hen over havens solbærbuske.
Således starter novellen “Dødt løb” af Mette Vedsø. Vita har mistet sin mor og er tynget af sin uudtalte og ubearbejdede sorg. Faren forsøger at beskytte hende ved at tie ting ihjel, og i skolen forsøger Marit fra kontoret at få Vita med i en sorggruppe. Allerhelst vil Vita bare krybe ned i et hul, for hvordan skal man forsøge at genfinde sig selv, når det pludselig går op for én, at man er blevet en helt ny version af sig selv og dermed forskellig fra alle andre?
“Dødt løb” er første novelle i den glimrende novelleantologi På den anden side. Fælles for alle novellerne er, at de behandler temaet forskellighed. Og det gør de ganske fortræffeligt og yderst varieret. Én novelle handler om noget så jordnært som at miste forbindelsen til sin bedste veninde, en anden om at være barn i en familie, der er tynget af psykisk vold, og endelig handler en tredje om at forsøge at passe ind i fællesskabet på trods af, at man er underlagt en række tvangshandlinger.
Det er ti af Danmarks allerbedste ungdomsforfattere, der har bidraget til samlingen. Det ville være unfair kun at nævne Mette Vedsø, så hér kommer resten: Ida-Marie Rendtorff, Thomas Lagermand Lundme, Søren Jessen, Tina Sakura Bestle, Thomas Bukkehave, Hanne Kvist, Glenn Ringtved, Inez Gavilanes og Mette Eike Neerlin.
En novellesamling som denne bør stå på ethvert skolebibliotek. Det er dog forholdsvis sjældent, at jeg kan lokke elever til at læse noveller som frilæsning, så derfor mener jeg, at den fortjener en plads i bibliotekets materialesamling, så en 6., 7. eller 8. klasse kan få gavn af den i danskundervisningen. Det var svært at lægge dansklærerens briller fra mig, da jeg læste antologien igennem. Novellerne er ideelle at analysere i overgangen mellem mellemtrin og udskoling. Sproget er til at gå til, og alle novellerne er forholdsvis korte. De varierer i kompleksitet, og derudover er de spækket med tomme pladser, der bare skriger på at blive behandlet.
Info om bogen på Carlsens hjemmeside
Link til undervisningsmateriale til antologien