Pølse vil ikke spise aftensmad

‣ Forfatter: Oliver Zahle

‣ Illustrator: Siri Melchior

‣ Forlag: Gads Forlag

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 149

‣ Målgruppe:3-6 år

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788762732711

”Det er fredag, og far og Pølse skal have det ekstra hyggeligt. Pølse elsker fredage.

Så er der aftensmad!, råber far. Han har lavet lasagne med salat.

Øv, siger Pølse,

Du plejer da godt at kunne lide lasagne?

Nej, jeg gør ikke.”

Og så er der en konflikt mellem far og Pølse. Pølse er et ret bestemt børnehavebarn, der har store røde briller og et beslutsomt blik. Det er Siri Melchior, der tegner hende sådan, og sådan fremstår hun også i Oliver Zahles tekst. Hun vil kun have slik. En meget genkendelig konflikt fra en børnefamiliehverdag.Far er tegnet med blød hat og lange arme. Han er en tålmodig sjæl, der går med på Pølses krav om slik morgen, middag og aften.

Således beslutter han altså, at Pølse resten af weekenden kun må få slik. Det laver de en aftale om. Det er vingummibamser med mælk til morgenmad, det er chokolade til frokost, og det er lakridssnører til aftensmad. Til sidst bliver Pølse træt af det, og de laver en ny aftale: Kun fredagsslik til Pølse.

Bogens forfatter, Oliver Zahle, er filminstruktør, han har haft mange (og meget forskellige) opgaver med børneprogrammer. Han har været instruktør på Pendlerkids, som mange børn vil kende. Han skriver med humor og en fin far-vinkel om de helt banale konflikter i en børnefamilie.

Det er fremragende, at teksten er med farvefremhævede røde ord, når man særligt skal markere noget i oplæsningen. Ligeledes er der forskellig størrelse på fonten. Det hjælper også.Det er en fin bog til mange samtaler med børn om hverdagens konflikter.

 

 

 

Links:

Forlagets omtale af Oliver Zahle

Om Oliver Zahle

Om Siri Melchior

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.