Robin og flyvemaskinen

‣ Forfatter: Ronny Linder

‣ Illustrator: Lea Letén

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788702280159

Drengen Robin er omkring 3 år og skal op og flyve for første gang. Han er med til feriepakning, og selvom turen til lufthavnen foregår midt om natten, er det umuligt for ham at sove: Det er en hel ny og spændende verden, der åbner sig for ham.

Robin er overrasket over alle de ting, man skal igennem i en lufthavn, før man endelig sidder i flyveren. Og heller ikke her er det let at falde i søvn, selv om far og mor gør, hvad de kan, for at det skal kunne lade sig gøre. Først da flyet er ved at lande på Destination Costa del Charterfælde, falder Robin i søvn, og far og mor kan nyde en velfortjent Aperol.

Robin og flyvemaskinen er en hyggelig, lille bog om barnets første flyvetur, og børnebogsmarkedet løber aldrig tør for den slags bøger. Har man små børn, er de gode at læse op, måske som forberedelse til en flyrejse eller bare som en almindelig godnathistorie.

Billedbogsmæssigt rummer bogen den finurlighed, at Robins grønne tøjdrage, Ali, følger ham i tykt og tyndt. Illustrator Lea Letén lader dragen få liv, så den som sylleps følger Robin sindsstemninger, både når han er glad og forventningsfuld, og når han bliver sur over at skulle stå i endnu en kø i lufthavnen.

Lea Letén er efterhånden et kendt navn i dansk børnelitteratur, og hun arbejder inden for flere stilarter. I Robin og flyvemaskinen holder hun sin vanlige, let tilgængelige, men meget børnevenlige stil i ordets bedste betydning. Jeg kan godt lide den streg, fordi den appellerer til de mindre børn og samtidig er kunstnerisk i orden. Godt håndværk, så at sige. Der er sprudlende spræl i Leténs tegninger. I denne bog arbejder hun med sine skygger på en måde, der giver associationer til Barbro Lindgrens Jeppe-bøger fra 1980’erne med tegninger af Eva Eriksson. Bøger, der i øvrigt fortsat udgives.

Robin og flyvemaskinen vil gøre sig fint i vuggestuens eller børnehavens bogkasse eller bare hjemme på børnebogshylden, der altid kan rumme en bog eller to mere.

Om Lea Letén
Info om bogen på Gyldendals hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.