Rod og radiser

‣ Forfatter: Christina Holgård Sørensen

‣ Illustrator: Ellen Kirstine Stenbæk Jensen

‣ Forlag: Alinea

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 299 kr.

‣ Målgruppe:7-11 år

‣ Sidetal: 56 sider

‣ Sværhedsgrad: Lix 12

‣ ISBN: 9788723569479

”Dækkene på min cykel summer mod asfalten. Jeg træder til i pedalerne på vej hjem til Liljas morfar. Det er søndag. Fuglene synger, og det gør jeg også. Jeg finder på min helt egen sang.”

Naima og Lilja er bedste venner, og de plejer altid at mødes i morfars have om onsdagen. Og også mange andre dage. Naima er lidt mere forsigtig end Lilja. Lilja kan være lidt vild, og hun tør prøve mange svære ting. Det tør Naima ikke.

Nu er der flyttet en ny pige ind som nabo til Lilja. Hun hedder Gry, og hun er superdygtig til at hoppe i trampolin. Lilja og Gry bliver venner, og nu føler Naima, at hun er helt uden for.

Hun hævner sig på Lilja, men det bliver ikke godt, før morfaren har taget en samtale med Naima. Han siger det så klogt, at man ikke kan bestemme, hvem der skal være ens bedste veninde.

Man kan gøre sig umage for at være en god ven, men man kan ikke tvinge nogen til at være venner. Den slags gode råd og gode samtaler skulle mange børn have adgang til. Måske har de ikke det, – i så fald kan de i stedet læse bogen her og blive klogere.

Der er indtil videre fire bøger om Naima og Lilja. To piger, der er forskellige, men som er bedste venner.

Bogen er en del af Blå Læseklub fra Alinea med en målgruppe i alderen 7- 11 år. Lixtallet er 12, det vil sige, at det er letlæseligt.

Når børn har lært at afkode bogstaverne, så gælder det om at få læsetræningen i gang. Her er Alineas Læseklub-bøger et godt hjælpemiddel. Farvekoderne betyder, at man kan finde læsevenlige bøger til alle i aldersgruppen fra 7 til 16 år.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.