Rodebogen

‣ Forfatter: Jørgen Stamp

‣ Illustrator: Jørgen Stamp

‣ Forlag: Gads Forlag

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 322 kr.

‣ Målgruppe:3 - 7 år

‣ Sidetal: 32 sider

‣ ISBN: 9788762742369

”Det er morgen hos familien Hund. Godmorgen, siger mor Hund. Det er tid at stå op.

Vuf og Vaf skal i børnehave.

Jeg vil have min blomstertrøje på, siger Vuf, og min monsterbamse med.

Hvor er min grønne kasket, spørger Vaf. Jeg vil have mine nye blå bukser på i dag.

Hele værelset roder.

Kan du finde tøjet, som Vuf og Vaf skal have på, og de ting, de skal have med?”

Sådan lyder teksten til det første opslag, hvor illustrationen er et værelse fyldt med ting. Fyldt med virkelig mange ting. Midt i det kan man finde blomstertrøjen, monsterbamsen, den grønne kasket, sokkerne, en rød t-shirt, pink bukser og en gul taske. På hvert opslag kan man også lede efter Mulle og Max, en larve og en flue – eller andre dyr.

Børn er oftest virkelig skarpe, når der skal ledes efter bestemte elementer i et billede. Det er ”Find-Holger”-konceptet i en udvidet udgave. Man leder og ser et utal af detaljer.

Der er billeder fra værksteder, fra hjemmet og fra børnehaven. I børnehaven leder de efter 12 puslespilsbrikker, klodser med tal fra 1 til 10 og to røde gummistøvler. Sådan får man også tal med ind i læsningen af billederne.

Det er en bog, der giver masser af gode ord til læseren. Når man som oplæser sidder med billederne, så er der ordforklaringer til rivejern, salat, pasta, olivenolie, pesto og hvidløg. Og der er billeder, der viser gryde, skovl og edderkopper. Hvis man skal styrke ordforrådet (og hvis man skal styrke begrebsopfattelsen og den sproglige opmærksomhed) på dansk, så er det en virkelig sjov og underholdende vej til at blive bedre til at udtrykke sig mere nuanceret.

Hvis man som voksen læser ikke kan finde alle de elementer, der spørges efter, så kan man finde løsningerne bag i bogen. Det er dog helt sikkert, at børn har øjne, der kan se det meste.

Det er en god bog til tosprogede børns sprogindlæring, men det er først og fremmest en bog, der kan fremme dialogen mellem læser og barn.

Det er Jørgen Stamp, der tegner og fortæller. Han er først og fremmest illustrator, men dette koncept kan han fint arbejde videre med. Der er mange ord i verden, der gerne må komme i såvel tekst som tegning, når børn skal lære dem for første gang.

 

Illustrator og forfatter Jørgen Stamp

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.