Slettet 0 – Sprængt

‣ Forfatter: Teri Terry

‣ Oversætter: Mette Skot Perschke

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 149

‣ Målgruppe:13-19 år

‣ Sidetal: 349

‣ ISBN: 9788702289022

Denne Young Adult-roman er forhistorien til en serie, der allerede er udkommet, oversat, solgt og læst af mange. ”Slettet”, hedder serien på dansk. Trilogien består af ”Slettet”; ”Splittet” og ”Knust”, og nu har man så mulighed for at læse, hvad der gik forud.

Som dedikation foran i bogen står der: ”Til fans af Slettet-trilogien, som læser, håber og drømmer om en bedre verden. Den er jeres. Gør den til virkelighed.”

Bogen er i flere dele. Første del indledes med to citater, der er sigende for bogens indhold. Der er et citat fra manifestet for terrorgruppen A4 A: ”Orden er en unaturlig tilstand, påtvunget os af myndighederne. Naturen stræber efter kaos. Hvem stoler du på?” Og så er der et citat af parlamentsmedlemmet for oppositionen Astrid Connor. Citatet er fra hendes private dagbog: ”Det er menneskets natur at skabe og tilintetgøre. Lad dine fjender vælte alt omkuld, og træd så til og red verden, når de er færdige – de får skylden, du får æren. For øvrigt er det energibesparende.”

Der er mange magtkampe i gang i bogen. Der er terrorgruppen A4A, der er regeringens Lorder, der med skydevåben søger at dæmme op for mange demonstrationer, og der er #DIDDSO – en internet-organisering af unge modstandsfolk. Og så er der jo Ava og Sam, de to piger, der bliver venner på tværs af klasseskel.

Hele bogen igennem veksler kapitlerne mellem Ava og Sam, så man får begge vinkler på begivenhederne. Det er i England, London, det foregår. Det betyder, at det er med kostskole, skoleuniformer, undergrundsstationer og taxier, og det er taxichaufførens Ava, der bliver veninde med vicepremierministerens datter, Sam.

“Slettet 0 – Sprængt” er en fremragende fortalt historie, der på sin vis fortæller om den magt, der også kan findes hos uorganiserede modstandere af et totalitært regime. Regeringen giver de unge teenagere i landet skylden for politiske uroligheder, og for at dæmme op for de unges modstand bliver der sat hårdt ind. Alle mobiltelefoner inddrages fra unge under 16 år, der kommer udgangsforbud, der bliver påtvunget ID-kort, og det er ikke tilladt at samles i flok.

Selvfølgelig er der nogen, der kæmper imod. Ava, Sam og Lucas – og en hel del andre.

Det er en vedkommende historie, der er godt fortalt. Spændende. Og når man har læst ”Slettet 0”, så venter trilogiens tre bind.

 

 

Link: Om forfatteren

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.