Må man slå et andet menneske ihjel?
Den småkriminelle 15- årige Christopher står pludselig midt i dette etiske dilemma, da han arver en sniper- riffel fra sin far, som han i øvrigt aldrig har mødt. Faren levede livet på kanten som lejesoldat og er tilsyneladende omkommet i en bilbombe i Marseilles. Med riflen følger tre mapper indeholdende navnene på tre personer, som Christopher skal slå ihjel.
Snart må Christopher se sin tilværelse radikalt ændret fra et halvkedeligt liv med hash og smårapserier til det øjeblik, hvor han skal være parat begår den ultimative forbrydelse: At dræbe et andet menneske. Flere gange stilles desuden spørgsmålet, hvorvidt det er i orden at dræbe, hvis den dræbte var ond, og man qua sin handling gjorde verden en tjeneste. Christopher må selv finde svarene.
Som læser skal man holde godt fast for at følge med i Christophers færden, for romanen har fart på. Næsten for meget fart på. Der er ingen tvivl om, at forfatter Kasper Hoff har skrevet en medrivende thriller, hvor læseren tvinges til at tænke over Christophers svære valg. Romanen har dog snævre rammer, og historien forceres.
Det kan måske også undre, hvor snarrådig en 15- årig dreng kan handle. Han er uden videre i stand til at omstille sig fra teenage- tilværelse med dagdrømme, porno og pikspilleri til iskold hitman, der efter mere eller mindre moden overvejelse bruger sine hidtil ukendte skarpskytteevner til at skyde hovedet af en afrikansk diktator, da denne aflægger besøg i København. Denne scene leder tankerne i retning af den politiske thriller ”Skytten” fra 1977 af Anders Bodelsen og Franz Ernst. Christophers motiv bunder dog mere i et ønske om at leve op til den ukendte fars forventninger, og det politiske attentat træder derfor i baggrunden og bliver sekundært.
Når dette er sagt, så fortjener bogen opmærksomhed for sine genrebrud. Det er modigt af Kasper Hoff at tænke bort fra tidens teenage- fantasy og triviel socialrealisme, og sammensætte en fortælling, der kombinerer action, krimi og ungdomsroman med alt hvad dertil hører af farverigt sprog og brud med åndsvage forældre.
Romanen vil nok ikke havne som klassesæt på den lokale folkeskole, men skolebibliotekerne bør anskaffe den som et kærkomment alternativ til de traditionelle ungdomsbøger. Blandt andet fordi den primært henvender sig til drenge, og det er efterhånden et alt for sjældent syn i en litteraturform, hvor pigelitteraturen er stærkt dominerende.
Kasper Hoff er forfatter og dramatiker, og hans sans for den dramatiske historie fornægter sig ikke. Med ”Sniper” har Hoff taget hul på ungdomsgenren, og alt i alt har han gjort det godt. Litterært set er bogen ikke et mesterværk, men historien fungerer langt hen ad vejen til trods for, at læseren må affinde sig med en række løse ender og en slutning, der halter.